Rijkswaterstaat: ‘Mijd regio Utrecht, nieuw verkeersinfarct dreigt’

Stuur uw foto’s en filmpjes naar redactie@pen.nl of via whatsapp naar 0646139696

‘Martinbaan. Busje van handhaving blokkeerde de weg’, aldus Winnie Schlutter die bovenstaande foto naar ons toe-mailde.

Automobilisten gaan gekken dingen doen. Zoals hierboven in de wijk Fokkesteeg

Het verkeer in Nieuwegein en IJsselstein slibt dicht. Ondanks de genomen maatregelen ziet Rijkswaterstaat dat de vertragingen in de regio nu sterk aan het toenemen zijn: ‘De oproep aan Nieuwegeiners is dan ook dringend: als je de weg niet op hoeft, doe het niet. Automobilisten doen er goed aan om de regio te mijden.’ Het hoogtepunt is nog niet bereikt, dat wordt verwacht tussen 15.00 uur en 18.00 uur.

Met afsluitingen om sluiproutes af te snijden, aangepaste verkeerslichten in Nieuwegein en oproepen om vooral de omleidingsroutes te gebruiken, hoopte Rijkswaterstaat een verkeersinfarct zoals vorige week te voorkomen. De A2 is sinds gisteravond tot zondagnacht in zuidelijke richting tussen knooppunt Oudenrijn en Everdingen gesloten wegens werkzaamheden. Een situatie die na dit weekend nog eens drie weekenden herhaald zal worden.

De afsluiting van de Merwestein tunnel

Nieuwegein en IJsselstein lopen vast
Over het verloop van de ochtend is Rijkswaterstaat nog wel enigszins tevreden: “Mensen maakten goed gebruik van de omleidingsroutes en bleven daar ook. Er waren wel wat opstoppingen maar niet heel veel. Nu loopt vooral op de A2 (40 minuten), A27 (15 minuten) en de A12 (55 minuten) de vertraging snel op”, aldus een woordvoerder. “En de echte piek van de vrijdagspits moet nog komen, die begint altijd vroeg. Daarnaast is er ook nog eens regen voorspeld.”

Ook in Nieuwegein en IJsselstein is het al enorm druk op straat. “We zien dat de aanvoerroutes naar de A12 en de A27 nu vollopen en doen dan ook een dringende oproep aan mensen uit Nieuwegein en IJsselstein om niet de weg op te gaan. Voor hen kunnen we nog bijvoorbeeld de rechterrijstrook afsluiten om het invoegende verkeer te helpen, maar we hebben vooral minder verkeer nodig. En voor mensen buiten de regio, mijd Utrecht.”

Zuidstedeweg helemaal vast rond 16.10 uur

‘Misschien ga ik toch omkeren’
In Nieuwegein zelf is het aansluiten geblazen. “Had ik beter de fiets kunnen pakken? O, beetje balen”, lacht een jongen in de auto. Hij staat op de Nijverheidsweg vast. Al een tijdje, eigenlijk. Zo’n 70 auto’s staan te wachten tot de verkeersregelaar hen laat afslaan. De meeste mensen willen naar de snelweg. Deze jongen niet: “Ik ben onderweg naar de kapper, zeg ik eerlijk. Misschien dat ik toch de auto nog ga keren.”

Een man uit Doorn komt zijn zoon ophalen in het centrum van Nieuwegein. Hij heeft er nu al een rommelige dag op zitten, vertelt hij. “Constante opstoppingen. Hier in Nieuwegein staat het he-le-maal vast. Ik ben bang dat dit nog wel een tijdje gaat duren.” Veel mensen kunnen niet anders dan hier achteraan aansluiten, zeggen ze.

Een moeder en dochter uit Vianen moesten iemand afzetten in Nieuwegein. De heenweg ging wel, maar de terugweg? “Ja”, verzucht de moeder. “Dat gaat wel even duren. Jammer dat ik precies vandaag de weg op moest, anders had ik het echt niet gedaan.”

Den Haag kijkt mee
De ontwikkelingen op de snelweg worden ook in Den Haag gevolgd. Minister Barry Madlener van Infrastructuur en Waterstaat zei vanochtend geschrokken te zijn van de problemen vorige week. “We gaan dit weekend zien of het beter gaat”, aldus Madlener. “Als er geen acceptabele situatie kan komen, moeten we het anders gaan doen.” Daarbij kan gedacht worden aan het uitsmeren van de werkzaamheden over een langere periode, maar dan wel met beperkte doorstroming.

Voorlopig staat hij nog volledig achter de keuze om de werkzaamheden “kort en hevig” te laten zijn. Volgens Madlener geeft dat voor de omwonenden de minste overlast.

Rijkswaterstaat op Facebook: ‘We zien dat het verkeer op de wegen rond Utrecht richting het zuiden vastloopt door de werkzaamheden op de #A2. De vertraging loopt nu al op naar ruim een uur, terwijl de avondspits nog moet beginnen. Ga je die kant op? Stel je reis uit of maak een ruime omweg om Utrecht heen.’

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk