Rijkswaterstaat gaat vanaf komende week vele honderden zieke en dode bomen weghalen langs de A12 en A27. Het gaat vooral om essen die zijn aangetast door essentaksterfte. Rijkswaterstaat waarschuwt dat weggebruikers rekening moeten houden met omleidingen en extra reistijd.
In totaal worden er 1632 losstaande bomen weggehaald. Daarnaast wordt flink gesnoeid in de 38 bosplantsoenen langs de snelwegen: volgens Rijkswaterstaat wordt hier 20 tot 90 procent van de bomen weggehaald. Hoeveel het er exact zijn, hangt af van hoe slecht de bomen eraan toe zijn.
De bomen die verdwijnen zijn volgens Rijkswaterstaat in dusdanig slechte conditie dat ze een gevaar kunnen vormen voor de verkeersveiligheid. Het gaat vooral om essen die door de schimmel ‘Hymenoscyphus fraxineus’ zijn aangetast, waardoor takken afsterven. Dat dode hout kan vervolgens afbreken. Ook kan zelfs een hele boom omvallen. De essentaksterfte heeft inmiddels 80 procent van alle essen in Nederland aangetast.
Op woensdag begint Rijkswaterstaat op de A12 tussen knooppunt Oudenrijn en Nieuwegein. De dagen daarna worden bomen tot aan knooppunt Lunetten aangepakt. Langs de A27 gaat het om het gebied ten zuiden van knooppunt Lunetten. Het meeste werk gebeurt in de avond en nacht. Als alles meezit zijn de werkzaamheden rond 12 maart klaar.
Als de kap klaar is, wil Rijkswaterstaat weer nieuwe bomen terugplaatsen. Dat moet uiterlijk drie jaar later gedaan zijn. Rijkswaterstaat zegt verschillende soorten bomen terug te planten, om de kans op ziektes te verminderen.