Rekenkameronderzoek gemeentelijke overhead

De rekenkamercommissie verricht voor de gemeenteraad kritisch en onafhankelijk onderzoek naar de effectiviteit en efficiency van het gemeentebestuur en de gemeentelijke organisatie. Doel is het optreden van de gemeente, waar nodig, te verbeteren. De rekenkamercommissie heeft de resultaten aangeboden van een onderzoek dat het adviesbureau Berenschot heeft uitgevoerd. Onderwerp is de gemeentelijke overhead en de ontwikkelingen daarvan over de jaren.

Overhead is nodig om zaken in de gemeente draaiende te houden. De gemeente is gebaat bij een goede uitoefening van de overhead. Uit het onderzoek is gebleken dat de overhead in Nieuwegein in de tijd gezien redelijk overeenkomt met die in vergelijkbare andere gemeenten. Verder komt naar voren dat door de huidige kostentoedeling het zicht op de overhead bij jaarverslagen en begrotingen lastig te volgen is door de raad. De rekenkamercommissie heeft daarom aanvullend op het rapport een aantal aanbevelingen opgesteld:

1. Neem in de programmabegroting een apart programma bedrijfsvoering (overhead) op met daarbij een aantal beleidsdoelen, waaronder een kwantitatieve doelstelling over de relatieve omvang van de overhead.

2. Reken niet langer kosten van overhead door aan de andere programma’s in de programmabegroting.

3. Gebruik de resultaten van het onderzoek naar de overhead bij de invulling van de ombuigingstaakstellingen.

4. Geef aandacht aan de geconstateerde risico’s in de organisatie en geef aan op welke wijze de (minimale) kwaliteit van de overhead op langere termijn wordt bewaakt.

In de maand september staat het onderwerp op de agenda van de raadscommissie Algemene en Bestuurlijke Zaken. Meer informatie over de onderzoeksresultaten is te vinden op de website: www.nieuwegein.nl/rekenkamercommissie.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk