Realisatie nieuwbouwproject ‘Aan de Zijdewende’ officieel van start

In de wijk Galecop in Nieuwegein wordt nieuwbouwproject Aan de Zijdewende gebouwd. Katja van Boeijen van woningcorporatie Woonin, Wethouder Marieke Schouten en Michiel de Vries, COO van VORM gaven op dinsdag 1 oktober jl. het officiële startsein voor de realisatie van 85 projectmatige nieuwbouwwoningen, waarvan 54 woningen zijn bestemd voor de betaalbare huursector. Daarnaast worden 6 vrije kavels door particuliere kopers ontwikkeld. Woningen voor iedere levensfase.

De inmiddels gesloopte GGZ-instelling van Altrecht in Galecop maakt plaats voor 25 nul-op-de-meter woningen en 54 betaalbare huurappartementen. Met negen herenhuizen, acht levensloopbestendige woningen, zes twee-onder-een-kapwoningen, twee vrijstaande woningen en zes vrije kavels is hier ruimte voor elke levensfase. Daarnaast verrijst een nieuw appartementencomplex met 40 sociale huurwoningen van circa 50-70 m2 en 14 middeldure huurappartementen van circa 70 m2. Woningcorporatie Woonin gaat de woningen in de verhuur aanbieden. Dit gebeurt via DĀK Regio Utrecht (voorheen Woningnet).

Kwaliteit voor Nieuwegeiners
Wethouder Marieke Schouten van de gemeente Nieuwegein is blij dat de stad weer nieuwe, duurzame woningen in de stad erbij krijgt. “Nieuwegeiners hebben behoefte aan dit soort woningen. Daarom is het fijn dat de meeste woningen verkocht zijn aan mensen uit Nieuwegein. We hopen dat ook in de huurwoningen veel Nieuwegeiners een nieuw thuis mogen vinden, in een fijne omgeving. Daar draagt dit bouwplan in elk geval aan bij. Het voegt wel echt kwaliteit toe aan de wijk.”

Natuur, avontuur & leefbaarheid
Aan de Zijdewende is gelegen in een van de laatst ontwikkelde wijken van Nieuwegein, de grote wijk Galecop. Een plek te midden van veel groen en water met een schitterende brede groenzone, de Galecopperzoom. De locatie ligt erg centraal en grenst aan de dynamische stad Utrecht.

Michiel de Vries, COO van VORM vertelt: “Met het project ‘Aan de Zijdewende’ creëren we niet alleen nieuwe woningen, maar geven we ook de omgeving een prachtige invulling met onder meer groene daken. We hebben veel aandacht besteed aan een natuurinclusief ontwerp, waarbij de integratie van waterretentie, wandelroutes en speelvoorzieningen centraal staat. Zo ontstaat er een duurzame, groene leefomgeving waar alle bewoners van de wijk kunnen genieten, en die bovendien bijdraagt aan biodiversiteit en klimaatbestendigheid. Een wijk waar wonen, natuur en ontspanning hand in hand gaan.”

Zo krijgt de nieuwe woonwijk halfverharde parkeerplaatsen en wadi’s die niet alleen een slimme oplossing zijn voor regenwateropvang en -afvoer, maar ook een plek biedt voor spel en ontspanning. Zo kunnen jong en oud in een natuurlijk omgeving genieten van de natuur & avontuurlijke speelplekken. Platte daken worden voorzien van mossedum om de biodiversiteit te bevorderen, woningen beter te isoleren en hittestress te verminderen.

Duurzaam & toekomstbestendig wonen
Duurzaamheid en toekomstbestendig wonen staan centraal bij dit nieuwbouwproject. Alle woningen zijn volledig voorbereid op de toekomst en sluiten aan op moderne duurzaamheidsnormen. Zo zijn de woningen voorzien van een eigen warmte- en koude-opslaginstallatie met bronnen in de bodem, vloerverwarming en -koeling, een warmte-terugwinsysteem (WTW) en zonnepanelen op het dak. De eengezinswoningen worden Nul-op-de-Meter. Dat betekent dat het energieverbruik van de woning volledig wordt opgewekt door de woning zelf. De appartementen zijn energieneutraal, waarbij duurzame oplossingen bijdragen aan een lagere energievraag en een verminderde CO2-uitstoot. Dit alles zorgt ervoor dat de wijk niet alleen leefbaar, maar ook toekomstbestendig en milieuvriendelijk is.

Alle woningen zijn reeds verkocht. De huurwoningen komen ongeveer 3 maanden voor oplevering van de bouw op DĀK regio Utrecht (voorheen Woningnet).

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren