Ratatouille

Een klassieker, Ratatouille. Een heerlijke groentestoofpot uit de Provence, die je echt een keer gegeten moét hebben. Eet deze gezonde, smaakvolle en magere groenteboost vega, of met een stukje (scharrel)kip of (verantwoorde) vis. Smaakt zowel warm als koud heerlijk.

Voor 4 personen:
1 grote aubergine
1 grote courgette
2 uien
2 à 3 tenen knoflook
1 rode paprika
1 gele paprika
1 blik tomatenblokjes
1 zakje Provençaalse kruiden (of takjes rozemarijn, tijm en salie)
olijfolie
2 vleestomaten
zout en peper

Extra: vergiet; grote braadpan of wok; keukenpapier

Was de aubergine en de courgette, snij ze in dikke plakken en snij deze in vieren.
Bestrooi met zout en laat in een vergiet staan tot gebruik.
Ondertussen ui en knoflook pellen en grof snipperen.
De paprika’s wassen, ontdoen van zaad en zaadlijsten en in grove stukken snijden.
De tomaten wassen, harde kerntjes wegsnijden en in grove stukken snijden.
Was de kruiden, dep ze droog en verwijder harde takjes.
Hak de kruiden grof.
Verhit een scheut olijfolie in de braadpan of wok en fruit de ui lichtbruin.
Dep ondertussen de aubergine en courgettestukken droog met keukenpapier.
Bak aubergine en courgette mee met de ui en bak meteen de knoflooksnippers mee.
Zet de kookpit lager en laat ca. 10 minuten doorsudderen, liefst met een deksel op de pan.
Voeg dan de paprikastukken, het blik tomatenblokjes en de gehakte kruiden toe.
Voorzichtig doorscheppen en nog een minuut of 10 laten sudderen.
Voeg dan de stukken vleestomaat toe, nog even doorwarmen, en op smaak maken met zout en peper.
Serveer warm met rijst, polenta (Italiaans), gekookte of gebakken aardappelen of vers en knapperig (stok) brood.
Op warme zomerse dagen kun je de Ratatouille koud serveren met knapperig stokbrood of grof bruinbrood en een koel glas witte wijn.

Tip
Een piepklein scheutje Balsamico-azijn voor het serveren door de Ratatouille, geeft een heel geraffineerd bijsmaakje.
De aubergine en courgette worden voor gebruik met zout bestrooid om vocht aan de groenten te onttrekken. De smaak wordt dan intenser.

Weetje
Ratatouille is een Frans gerecht van gestoofde groenten. De Fransen zelf noemen het kortweg Rata. In de landen rond de Middellandse Zee vind je variaties op dit gerecht, maar de basisingrediënten zijn altijd aubergine, courgette, tomaat, ui en knoflook. Het Nederlandse woord ratjetoe (rommeltje, zooitje) is een verbastering van het woord Ratatouille.

Vegetarisch hoofdgerecht
Tijd: ca. 40 minuten
Bron, diverse kooksites en –boeken.

Vragen of opmerkingen? olgahansen@pen.nl

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren