Ras el hanout – curry met bulgur en kip

Râs al hânout (Arabisch: رأس الحانوت) is een Marokkaans kruidenmengsel van 20 of meer specerijen. Gelijkaardige kruidenmengsels worden ook gebruikt in Algerije, Tunesië en andere landen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten.
Samenstelling en gebruik[bewerken]Meestal bestaat het uit onder meer piment, bosbessen, kardemom, kaneel, kruidnagel, cubebes, galangawortel, gember, foelie,nigella, nootmuskaat, zwarte peper en gemalen kurkuma. De meeste ingrediënten worden geroosterd en daarna samen fijngemalen. Het mengsel heeft een bruine kleur en ruikt heel sterk. Elke handelaar heeft zijn eigen samenstelling. Er bestaan drie samenstelingen die afhankelijk van het gerecht en gebruik gemengd worden : L’msagna, Lamrouzia en Monuza.
Het wordt gebruikt bij wild, lamsvlees, kip, couscous en rijst.

Heb me afgelopen week weer laten inspireren door de Turkse toko op Makado.
Wilde eens zelf een currypasta maken en dat uitbouwen tot een mooi gerecht met kip en bulgur.

Voor 5 personen nodig:

4 grote groene pepers, 5 of meer kan ook, voor de liefhebbers van extra pittig.
2 limoenen
ongeveer 1,5 cm verse gemberwortel
2 stengels citroengras
3 tenen knoflook
2 grote sjalotten
scheutje olijfolie (geen extra verge)
5 eetlepels ras el hanout
1 bosje koriander
2 flinke bossen wilde spinazie (eventueel 2 zakken gewone spinazie)
4 grote zoete puntpaprika’s
250 ml Griekse of Turkse yoghurt
bosje munt
250 gram mini tomaatjes
1 grote pot gekookte kikkererwten
wat olie
peper en zout naar smaak
10 kippendijen zonder bot
laurier
dragon
kervel
foelie
500 ml bouillon (kip)
500 gram bulgur

Allereerst heb ik de currypasta gemaakt.

In een keukenmachine/blender de groene pepers, gember, sjalotten, ras el hanout, ,koriander ,sap van 1 limoen , een halve fijngehakte citroengras stengel , knoflook met wat olie blenden tot een mooie egale stevige pasta.

De kippendijen kruiden met kervel, dragon, zwarte peper en wat foelie, in een pan bruin met weinig olie om en om bakken, en daarbij de kippenbouillon met de laurier blaadjes en een overlangs doorgesneden citroengras stengel , het geheel zacht smoren met de deksel op de pan, anderhalf uur, zodat de kip malser dan mals wordt

De spinazie wassen en liefst met stelen (veel smaak) en 3 eetlepels yoghurt in de blender tot een puree malen, wat zwarte peper erbij.

De bulgur bereiden volgens gebruiksaanwijzing.

Als de kippendijen klaar zijn uit de pan halen.
In het overgebleven residu vocht de currypasta opwarmen, zacht laten pruttelen en daarbij 100 ml yoghurt, het sap van 1 limoen, de spinaziepuree, even 5 minuten alle smaken familie laten maken.
De kippendijen in de currymassa en nog 5 minuten meesmoren.

Ondertussen de paprika ’s en mini tomaatjes in de grillpan roosteren, de laatste 5 minuten de kikkererwten erbij en als het klaar is door de bulgur roeren.
Als laatste wat gehakte munt hierdoor en het geheel 5 minuten doorwarmen.

Een geurig gerecht, echt eens wat anders en smaakvol.

Eet smakelijk en reactie graag op kookgekker@gmail.com

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk