Deze echt Engelse cake kun je warm en met geklopte room als toetje eten, of koud met poedersuiker als een vochtige fruitcake. De smaak is zacht en fris. Voor 6-8 punten
350 g rabarber, gaar en in stukjes van ca. 4 cm
200 g lichtbruine basterdsuiker
fijngeraspte schil en sap van ½ kleine sinaasappel
140 g boter, zacht
2 eieren, losgeroerd
½ thl bakpoeder
85 g zelfrijzend bakmeel
100 g gemalen amandelen Voor de topping
25 g gesmolten boter
25 g witte basterdsuiker
fijngeraspte schil van ½ kleine sinaasappel
50 g geschaafde amandelen
poedersuiker Extra: een ronde cake- of springvorm Ø 23 cm Vermeng de rabarber met 50 g van de lichtbruine basterdsuiker en de sinaasapelschil.
Zet dit ca. 1 uur weg, maar roer het wel af en toe om.
Verwarm de oven tot 190°C (boven- en onderwarmte) of 170°C (hetelucht).
Beboter de cake- of springvorm.
Klop de boter met de overgebleven basterdsuiker romig.
Voeg de eieren, het bakpoeder, het zelfrijzend bakmeel en de gemalen amandelen toe.
Klop alles voorzichtig door elkaar, maar niet te lang.
Roer het sinaasappelsap door het deeg, schep het deeg in de vorm en strijk het glad.
Laat de rabarber uitlekken en verdeel deze over het deeg in de vorm.
Zet de vorm in het midden van de oven en bak de cake alvast 25 minuten.
Ondertussen de boter, suiker, sinaasappelschil en amandelen door elkaar roeren.
Verlaag de temperatuur van de oven naar 180°C of 160°C.
Strooi de topping over de cake en zet deze nog 15-20 minuten in de oven of tot de cake stevig en gaar is.
Laat de cake in de vorm afkoelen en stort hem dan op een rooster.
Bestrooi met poedersuiker. Tijd 85 minuten plus 1 uur weektijd.
Bron “101 Cakes & Bakes” Weetje
Rabarber is nu volop verkrijgbaar. De rabarberplant is een mooie, grote plant met enorme bladeren en dikke rode stengels. Hij kan bloeien met prachtige zachtgele pluimen.
Rabarber wordt geoogst door de stengel met een rukje uit de plant los te trekken. Het blad wordt van de stengel losgedraaid, waarna de stengel als eetbaar deel van de plant overblijft. Na eind juni wordt geen rabarber meer getrokken en krijgt de plant rust om reserves te maken voor het volgende oogstseizoen. Dit recept printen? Klik op het icoon hieronder.
Reageren? Klik op de rode emailbutton.