Het CDA vindt het belangrijk dat de kennis en ervaring van Pauw Bedrijven in het vinden van werk voor arbeidsgehandicapten en het begeleiden van hen en hun werkgevers behou-den blijft. Met de verwachte inkrimping van Pauw Bedrijven is het CDA bang dat die kennis en ervaring stilletjes verdwijnt. Daarom diende CDA-raadslid Gerben Horst tijdens de raadsvergadering van 31 maart samen met GroenLinks, PvdA, ieders Belang en VSP een motie in om die expertise veilig te stellen. Ook wordt het college opgedragen om de raad te betrekken bij toekomstige besluitvorming daarover. De motie kreeg mede met steun van de VVD en D66 een ruime meerderheid.
Kennis en ervaring behouden
CDA-raadslid Gerben Horst: “Nu dat de gemeente verantwoordelijk wordt voor het matchen, begeleiden en detacheren van arbeidsgehandicapten willen we de kennis en ervaring van Pauw Bedrijven graag behouden.” De motie spreekt zich nog niet uit over waar de kennis en ervaring van Pauw Bedrijven een plek moet krijgen. Daarover willen de indieners op een later moment met el-kaar en het college in gesprek. Het is goed mogelijk dat de organisatie van het arbeidsmarktbeleid er in de toekomst anders uitziet. Op die nieuwe situatie aansluiten is dan belangrijk voor deze kwetsbare groep op de arbeidsmarkt.
SP stemt tegen motie voor arbeidsgehandicapten
Het was opmerkelijk dat de SP tegen de motie stemde. “Juist van een partij die altijd zegt op te komen voor kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt en in de samenleving had ik steun voor onze motie verwacht”, aldus Horst. In de raadsvergadering kwam verantwoordelijk wethouder Stekelenburg (SP) plots met de mededeling dat hij al volop in gesprek is met Pauw Bedrijven over het veilig stellen van hun kennis en ervaring in de arbeidsmarkttoeleiding van arbeidsgehandicapten. Hij vond de motie daarom overbodig. Horst: “SP-fractievoorzitter Van den Heuvel vond dat we deze overbodige motie maar moesten intrekken. Diezelfde SP wilde in de vorige raadsvergadering hun overbodige OV-motie na herhaaldelijke college-toezeggingen perse in stemming brengen. Blijkbaar vond de SP het nu belangrijker om hun eigen wethouder onnodig in bescherming te nemen dan zich zorgen te maken over de arbeidsmarkttoeleiding van nieuwe arbeidsgehandicapten. Dat terwijl de motie juist was bedoeld om de wethouder aan te moedigen de raad te betrekken en het goede te blijven doen voor de arbeidsgehandicapten in Nieuwegein!”
Verandering door landelijk beleid
Door landelijk beleid is de Wet sociale werkvoorziening in 2015 ‘op slot’ gegaan. De sociale werkbedrijven, zoals Pauw Bedrijven, kunnen geen nieuwe medewerkers met een arbeidsbeperking in dienst nemen. De bestaande medewerkers kunnen de komende jaren bij de SW-bedrijven blijven werken. Door uitstroom zal het aantal medewerkers bij Pauw Bedrijven de komende jaren gaan afnemen. Met de Participatiewet zijn gemeenten verantwoordelijk geworden voor het vinden van een plek op de arbeidsmarkt voor mensen met een arbeidshandicap.