Pruimenjam

De pruimen aan onze Pruimenboom zijn flink aan het rijpen en dat hebben de eksters, wespen en vlinders ook al ontdekt. Het aangepikte fruit rot snel en moet meteen geplukt en verwerkt worden. Bij fruitbomen in stadstuinen kun je vaak maar kleine hoeveelheden ineens plukken. In de magnetron kun je daar jam per pot van maken, snel en makkelijk. Gooi pruimen die te slecht zijn om nog te gebruiken niet meteen weg, maar leg ze in een bakje in je tuin. Vlinders zijn er verzot op en komen er van verre op af.

Nodig voor 1 pot van ca. 375 ml:
250 g pruimen
100 g geleisuiker speciaal (Van Gils)

Extra: pot van ca. 375 ml met metalen draaideksel; ruime ovenvaste schaal; pollepel; spatel; broodplank voor onder de pot; keukenpapier; etiket; staafmixer (naar keuze).

Was pot en deksel zeer goed schoon in heet water met soda of in de vaatwasser.
Naspoelen en uit laten lekken.
Was de pruimen, ontpit ze en snij eventuele lelijke plekjes weg.
Snij de pruimen in grove of kleine stukken (naar keuze) en doe ze in de ovenvaste schaal.
Om een fijne jam te krijgen pureer je nu eerst even de pruimen met de staafmixer, als je grovere stukjes in de jam wilt behouden laat je het zo.
Schep de geleisuiker goed door het fruit heen.
Verwarm fruit en suiker ca. 3 ½ minuut in de magnetron op ca. 200 watt.
Roer de massa heel goed door met een pollepel.
Verwarm het fruit 5 minuten in de magnetron op vol vermogen.
Het fruit moet echt behoorlijk doorkoken (bellen maken aan de rand van de schaal), anders nog wat langer op vol vermogen verwarmen.
Roer de jam door en schenk hem direct in de schone, warme jampot die op een broodplank staat (dit tegen het knappen van de pot).
Dit gaat het makkelijkst met een vultrechter (brede tuit) of een sauslepel met tuutje.
Haal met de spatel de laatste restjes uit de schaal.
Veeg de rand en hals van de jampot schoon met een schoon en nat stuk keukenpapier.
Dompel het deksel even in water, schudt hem uit en draai hem stevig op de pot.
Doe een doek of pannenlap om je handen, want de potten worden gloeiend heet.
Zet de pot 5 minuten op zijn kop, keer de pot, draai het deksel nog een keer aan en laat de pot afkoelen.
Op het etiket de inhoud en in ieder geval de datum schrijven en op de pot plakken.
Bewaard op een koele en donkere plaats is de jam meerdere maanden houdbaar.
Regelmatig even controleren op schimmel (niet tussentijds de pot openen!!)

Tip
>Voor meer potten jam de hoeveelheden fruit en suiker evenredig vermeerderen.
>Potten en deksels moeten brandschoon zijn om het risico op schimmelen te ondervangen.
>Het schoonmaken van potten en deksels gaat perfect in de vaatwasmachine. Even naspoelen met heet water.
>Mocht de jam toch gaan schimmelen: schep het beschimmelde deel van de jam, spoel of veeg de rand van de pot schoon en doe de jam in de ovenvaste schaal. Kook de jam opnieuw flink op. Was ondertussen pot en deksel met heet water en soda (of vaatwasser) brandschoon. Doe de hete jam terug in de pot en handel verder als in het recept staat.
>Heb je echt te veel pruimen om nu te verwerken?Was en ontpit ze en vries ze in zakken of plastic doosjes in (die van de Chinees zijn perfect).

Weetje
Deze jam is van Reine Victoria’s gemaakt en werd mooi roze, gebruik je Reine Claudes dan wordt hij geel-groen en van Kwetsen dieprood.
Op de “magnetron-manier” kun je van allerlei soorten fruit jam maken. Combinaties gaan ook heel goed, denk bijvoorbeeld aan pruimen-appeljam of pruimen-bessenjam. Voeg ook eens een snufje kaneel of gemberpoeder toe.
De ene fruitsoort geleert meer dan de andere. Bessen en appels bevatten veel pectine, de jam wordt dan steviger. Frambozen, aardbeien en druiven bevatten minder pectine waardoor de jam dunner blijft. Dit laatste kun je ondervangen door iets meer geleisuiker toe te voegen.

Bijgerecht/broodbeleg
Tijd ca. 15 minuten
Bron: “Het lekkere magnetronboek” een uitgave van AH, 1991

Vragen, opmerkingen of suggesties? olgahansen@pen.nl

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk