Een “crumble” is altijd goed. Eenvoudig en snel te maken als toetje of als hapje bij koffie of thee. Warm het lekkerst, maar koud ook helemaal niet gek. Deze “gouwe ouwe”uit 2007 is het waard weer eens in het zonnetje gezet te worden.
Voor 4 personen
500 g pruimen
2 appels
2 eetlepels custardpoeder
3 eetlepels bruine basterdsuiker
100 g bloem
100g boter
75 g suiker
Extra: een platte ovenschaal, mixer met deeghaken
Verwarm de oven voor op 175ºC.
Vet de ovenschaal in.
Was de pruimen, ontpit ze en snij ze in vieren.
Schil de appels, haal de klokhuizen eruit en snij ze in blokjes.
Schep pruimen, appels, custardpoeder en bruine suiker door elkaar en doe het in de ovenschaal.
Mix bloem, boter en suiker door elkaar tot er deegkorrels ontstaan.
Strooi het deeg als een deksel over het fruit (niet aandrukken).
Zet de schaal op een rooster in het midden van de oven.
Bak de crumble in ca. 15 minuten zandkleurig tot goudbruin.
Serveer de crumble warm in schaaltjes of in dikke glazen bakjes en bestrooi eventueel met wat poedersuiker.
Nagerecht of gebak voor 4 personen
Voorbereidingstijd ca. 10 minuten
Bereidingstijd ca. 20 minuten
Tip
Bestrooi de crumble eventueel met geroosterde, geschaafde, amandelen voor het opdienen. Je kunt de amandelen ook door het deeg mixen en meebakken.
Varieer er lustig op los met het fruit. Zorg wel dat er altijd appel in zit, maar vul dit gerust aan met verse druiven, peren of bramen. Ook prima met kersen uit blik of gedroogde cranberries of rozijnen.
Serveer eventueel een bolletje(walnoten)ijs bij dit toetje.
Vragen of opmerkingen? olgahansen@pen.nl