In de avond van zondag 26 mei 2024 rond 21.50 uur stortten 6 hellingbanen in van de Q-Park parkeergarage naast het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein. Bij de instorting zijn geen slachtoffers gevallen. De hellingbanen bezweken op een rustig tijdstip. De gevolgen waren niet te overzien geweest als de hellingbanen overdag waren ingestort. Op het moment van de instorting was 1 persoon in de parkeergarage.
De Onderzoeksraad had de parkeergarage vlak na het voorval ‘bevroren’. Deze ‘bevriezing’ heeft de Onderzoeksraad opgeheven, hieraan zijn wel een aantal voorwaarden verbonden rond het verdere onderzoek.
Op dit moment is de Onderzoeksraad bezig om alle betrokken partijen te interviewen en relevante documenten te verzamelen. De onderzoekers doen op dit moment geen onderzoek in de parkeergarage. Zij stellen bijvoorbeeld vragen als ‘hoe is het destijds gegaan met het ontwerp, met de bouw, met het toezicht bij de bouw, wie waren daarbij betrokken’ etc.
Tegelijkertijd loopt –los van het onderzoek van de Onderzoeksraad- een onderzoek naar de technische oorzaak door de gebouweigenaar gezamenlijk met de partijen die bij de bouw betrokken waren. De Onderzoeksraad wacht dat onderzoek af en beoordeelt te zijner tijd of dat voldoende basis biedt om mee te nemen in ons eigen onderzoek. Eventueel kunnen we nog eigen technisch (vervolg)onderzoek doen.
Het onderzoek van de Onderzoeksraad
De Onderzoeksraad richt zich in het onderzoek op het achterhalen van de directe oorzaak van de instorting en kijkt ook naar de bredere veiligheidsvraagstukken. Eerder deed de Onderzoeksraad onderzoek naar de instorting van een parkeergarage in Eindhoven (2017) en naar de instorting van een deel van het tribunedak van het stadion van voetbalclub AZ in Alkmaar (2019).
Doel van het onderzoek van de Onderzoeksraad is om te leren, we willen lessen trekken en op die manier bijdragen aan het vergroten van de veiligheid in Nederland. Nadrukkelijk draait het in ons onderzoek niet om het aanwijzen van schuldigen of het zoeken naar wie aansprakelijk is. In gerechtelijke procedures mogen onze onderzoeksresultaten ook niet gebruikt worden door derden.
Procesupdate
De Onderzoeksraad streeft ernaar om een onderzoek binnen een jaar na voorval te publiceren. Dat is een streven, mede afhankelijk van de complexiteit en van alles wat we gaande een onderzoek tegenkomen.
De Onderzoekraad kan geen onderzoeksinformatie delen. Dat is verankerd in onze rijkswet; de informatie is ook later niet op te vragen via een beroep op de wet open overheid. De wetgever heeft deze uitzondering gemaakt om iedereen te beschermen om vrij en zonder voorbehoud informatie te delen met de Onderzoeksraad.