Preitaart met korreltjesgehakt

Moest ik tot nu toe prei, zeer klein gesneden, verstoppen in pasta- en pizzasausen. Na het proeven van een vegetarisch preitaartje gingen mijn zoons overstag voor deze waardevolle groente. Ik heb me meteen uitgeleefd op dit recept en er en passant ook maar wat broccoli in verstopt.

Voor 4-6 personen
250 g bloem
125 g koude boter
¾ dl ijskoud water
snufje zout
olijfolie
1 ui 1 flinke prei 1
pakje Tofu fijngehakt ca.180 gr (bv. Sofine Tofu Crums)
½ stronk broccoli
½ rode paprika
evt. een restje groente
½ theelepel kerriepoeder
mespuntje sambal
peper en zout
3 scharreleieren
1 ½ dl melk
ca. 50 g geraspte belegen kaas Extra: taartvorm of springvorm Ø 24 cm, deegroller Doe bloem, boter en zout in een kom en snij of prak de boter in kleine stukjes.
Voeg het grootste deel van het water toe en kneed met koude handen snel een samenhangend deeg.
Eventueel nog water toevoegen als het deeg te droog en korrelig blijft.
Wikkel de deegbal in een stukje plasticfolie en leg ca. 30 minuten in de koelkast.
Ondertussen de taartvorm invetten met wat boter of olie.
De ui pellen en snipperen.
De prei in de lengte in vieren snijden en daarna in kleine stukjes snijden en wassen.
De broccoli wassen, de roosjes van de stronk afsnijden en stronk en roosjes in kleine stukjes snijden.
De paprika wassen, de zaadlijsten eruit snijden en in kleine stukjes snijden.
In een koekenpan of hapjespan wat olijfolie verhitten en achtereenvolgens de ui, de prei, het fijngehakt, de broccoli en de paprika, onder voortdurend omscheppen, zacht aanbakken.
Bij gebruik van een restje groente (bv. bloemkool, wortel, sperziebonen of doperwtjes) deze wat kleiner snijden en ook even meebakken.
Kerriepoeder en sambal nog even meebakken, de groenten op smaak maken met peper en zout en de pan van het vuur halen.
Ondertussen de oven voorverwarmen op 200º C en de taartbodem gaan maken.
Bestrooi hiervoor een werkvlak en de deegroller met bloem en rol het deeg uit tot een ronde lap, groter dan de vorm.
Bekleed de taartvorm met de deeglap en snij overtollig deeg weg langs de rand (hiermee kan later de taart gedecoreerd worden).
Verdeel de groenten gelijkmatig over de taartvorm en druk ze een beetje aan.
Doe in een kom de eieren, melk en een snufje peper en zout.
Klop met een garde het mengsel goed door elkaar, hou één eetlepel ei achter en giet de rest over de groenten.
Strooi de geraspte kaas over de taart en decoreer deze met reepjes deeg of uitgestoken of uitgesneden figuurtjes.
Bestrijk de decoratie met het achtergehouden ei.
Bak de taart op het rooster in de oven in ca. 45 minuten goudbruin en gaar.
Serveer met een frisse salade van bijvoorbeeld botersla, bosui, tomaat e.d. en eventueel met een plakje knapperig stokbrood. Vegetarisch hoofdgerecht voor 4 tot 6 personen
Voorbereidingstijd ca. 15 minuten
Bereidingstijd ca. 55 minuten (incl. oventijd)Tip
Als je de voorkeur geeft aan het gebruik van vlees, kan het Tofu fijngehakt vervangen worden door ca. 200 g pekelvlees of ham in plakjes. Deze vleeswaren niet meebakken, maar in reepjes gesneden door de afgekoelde groenten scheppen.
Weetje
Prei, verwant aan ui, bieslook en knoflook,  is rijk aan voedingsstoffen zoals vit. B1, B2, C, caroteen, foliumzuur, calcium, ijzer, kalium, magnesium en mangaan.
Het werd al omstreeks 2100 v. Chr. gegeten in de landen rond de Middellandse Zee van waaruit het over geheel Europa werd verspreid.
Prei diende o.a. als voedsel voor de pyramidebouwers in het oude Egypte.
Het komt  voor in het nationale embleem van Wales.

Dit recept printen? Klik op het icoon hieronder.
Reageren? Klik op de rode emailbutton

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk