Onze burgermeester heeft besloten de pijp aan Maarten te geven en per 1 mei 2011 van zijn welverdiende pensioen te gaan genieten. Wij kunnen ons in zijn besluit herkennen en dit respecteren. Nieuwegein neemt afscheid van een burgervader die zich altijd vol overgave voor de Nieuwegeinse zaak heeft ingezet en op zijn tijd streng maar rechtvaardig kon zijn.
Profiel:
Als een burgermeester vertrekt moet er worden nagedacht over het profiel van zijn opvolger. Daar is de Nieuwegeinse Raad druk mee bezig. Recent is er een conceptprofiel voor de Nieuwe Burgemeester bekend gemaakt . Dit profiel moet op 13 januari door de Gemeenteraad worden vastgesteld. Zoals bekend is D66 voorstander van een gekozen Burgermeester. Binnen de huidige regels is dat (nog) niet mogelijk. Toch wil D66 Nieuwegein de inwoners van onze mooie stad de gelegenheid bieden hun geluid te laten horen over het profiel van onze eerste burger. Samengevat ziet dit profiel er als volgt uit:
De burgmeester verbindt Nieuwegeinse inwoners, organisaties en instellingen. Hij is ambassadeur van de gemeente in de regio, maar zeker ook daar buiten. De burgemeester is integer, onafhankelijk, stressbestendig en signaalgevoelig. Hij kan zich makkelijk identificeren met onderwerpen en heeft een bindend vermogen. Hij moet bruggen kunnen slaan, toegankelijk en betrokken zijn. Hij moet goed contacten kunnen leggen en met iedereen kunnen praten. Hij moet weten wat er allemaal gaande is in Nieuwegein en vervolgens hierop kunnen inspelen.
Als voorzitter van de gemeenteraad is hij onafhankelijk. Hij zorgt voor een werkbare vergadercultuur en transparante en zorgvuldige besluitvorming. De nieuwe burgemeester moet al een flinke ervaring hebben als bestuurder. Eventuele bijbanen mogen het burgemeesterschap niet in de weg staan. Hij moet aangeven dat hij tenminste een termijn (6 jaar) als burgemeester in Nieuwegein wil werken.
Meedenken
De fractie van D66 in de Nieuwegeinse gemeenteraad wil de inwoners van de stad graag de gelegenheid geven mee te denken over dit profiel en zaken te benoemen die direct de aandacht moeten krijgen van de nieuwe burgervader. Dat kan door onderstaande vier vragen te beantwoorden.
Vragen:
1. Wat zou u nog willen toevoegen aan de profielschets?
2. Wat is volgens de belangrijkste eigenschap van de nieuwe burgemeester van onze gemeente?
3. Welke vraag moeten we zeker stellen tijdens de sollicitatiegesprekken?
4. Als de nieuwe burgemeester in functie is, welke drie zaken moet hij dan het eerste aanpakken?
Reacties worden graag, voor 10 januari 2011 tegemoet gezien op het volgende emailadres: erikvoort@casema.nl