Portret van de week: ‘Wie is daar idolaat van fietsen in Nieuwegein?’

Op De Digitale Stad Nieuwegein hebben we wekelijks een portret van een opmerkelijk persoon. Met de camera in de aanslag lopen we door Nieuwegein. Gefascineerd in personen proberen we met de camera, opvallende, opmerkelijke personen vast te leggen. Wie is de man, vrouw of kind die daar zit, loopt, fietst, werkt ligt of speelt? Deze week Clarion Wegerif.

Acht fietsen. Voorzitter van de Fietsersbond, afdeling Nieuwegein. Bestickeraar van Nieuwegeinse straatlantaarns. Uitdeler van wortels bij een fietserstunnel. Over wie anders dan over Clarion Wegerif kan ik het dan hebben? En zo is het. Het Portret van de Week is Clarion Wegerif. Goedlachs, vriendelijk, echtgenote, moeder, voormalig gemeenteambtenaar, voorlichter, communi… enfin, teveel om in een korte intro allemaal te benoemen.

Maak daarom middels de antwoorden die Clarion op de vijf (altijd dezelfde) vragen geeft nader met haar kennis.

Wie ben je?
Ik ben Clarion Wegerif, 56 jaar, gelukkig getrouwd met Guus. Samen hebben we drie kinderen die allemaal de deur al uit zijn, acht fietsen (vijf goede en nog drie barrels voor je weet maar nooit…) en een auto.

Wat doe je in het dagelijks leven?
Ik ben communicatieadviseur/woordvoerder bij Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. Mijn aandachtsgebieden zijn veilige dijken, crisiscommunicatie en cultuurhistorie. Op al die drie gebieden ben ik ook in Nieuwegein actief. Bijvoorbeeld met het project Sterke Lekdijk, wat met name inwoners van Vreeswijk raakt, hoogwater, waar we deze maand al tweemaal mee te maken hadden, en watererfgoed. Je zou het niet zeggen, maar Nieuwegein heeft op het gebied van watererfgoed veel te bieden. Denk maar eens aan de vier sluizen in Vreeswijk, maar ook de Zuidersluis, de Doorslagsluis, twee kleine damsluizen bij Fort Jutphaas en langs de Structuurbaan, en de Plofsluis. En wist je dat aan de Kade nog het oude waakhuis staat van Hoogheemraadschap Lekdijk Bovendams? Daar verzamelden de leden van het dijkleger als het waterpeil in de Lek tot “Clockeslag” gestegen was.

In mijn vrije tijd roei en fiets ik graag. Ik ben al zo’n twintig jaar actief voor de Fietsersbond; de laatste jaren ben ik voorzitter van de afdeling Nieuwegein. Met een kleine groep actieve vrijwilligers proberen we Nieuwegein fietsvriendelijker te maken. Dat doen we door het beïnvloeden van ambtenaren en bestuurders van zowel onze gemeente als de provincie Utrecht.

Op 15 januari bijvoorbeeld deelden we wortels uit aan fietsers bij de Laagravenseweg, om zo op een ludieke manier aandacht te vragen voor de grote kruising met stoplichten die daar gepland staat. Op die provinciale hoofdfietsroute (ca 3000 fietsers per etmaal) tussen Houten en Nieuwegein staan fietsers straks wortel te schieten voor het stoplicht! We maken ons vooral zorgen over de veiligheid van de middelbare scholieren die daar langsfietsen en de rode stoplichten zullen negeren, met alle gevolgen van dien.

Ik vind het heerlijk om op de fiets naar mijn werk te gaan. Tegenwoordig neem ik altijd de route over de Nieuwe Heemsteedsebrug naar Houten en fiets ik langs het Amsterdam-Rijnkanaal. Nu het ’s morgens weer wat eerder licht wordt, geniet ik van de opkomende zon achter Kasteel Heemstede, prachtig is dat. De laatste dagen hoor ik als ik terugrijd vaak een Bosuil bij de brug.

Op de fiets kijk ik altijd uit naar paaltjes en andere sporen in het landschap. Bijvoorbeeld oude limietpalen van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, verhoefslagpalen op de dijk of oude kanons-lopen. Die vind je bijvoorbeeld langs de Herenstraat en bij de Oude Sluis. Ze vertellen over de historie van onze stad, die nieuw lijkt, maar heel oud is.

Fietsen houdt me fit en maakt me gelukkig. Dat fietsen je geluk en gezondheid brengt ontdekken steeds meer mensen, en ik ben er trots op daar een steentje aan te kunnen bijdragen. Ik kan echt blij worden als ik ’s morgens al die drommen fietsers op weg naar werk en school tegenkom.

Hoe lang woon je al in Nieuwegein?
We wonen al meer dan 25 jaar in Nieuwegein, in Huis de Geer.

Wat vind je van Nieuwegein?
Wij wonen hier heerlijk, maar als je vertelt dat je in Nieuwegein woont kijken de meeste mensen je misprijzend aan. Ze willen er nog niet dood gevonden worden. Volgens mij komt dat doordat als je met auto of tram Nieuwegein binnenrijdt je alleen maar geluidsschermen, auto’s en asfalt ziet. Daar wordt niemand blij van. Maar kom je met de fiets, bijvoorbeeld via de Utrechtsestraatweg of de IJsselsteinseweg, dan rijd je door het groen en langs het water en krijg je meteen goede zin.

Onze vrienden zijn altijd verrast als we hen de mooie plekjes laten zien. En in 17 minuten fiets ik naar Utrecht CS, dat kunnen niet veel mensen zeggen!

Wat kan er beter in Nieuwegein?
Er liggen nog veel kansen in Nieuwegein voor autoluwe doorfietsroutes door woonwijken. In Utrecht en Houten investeert de gemeente fors in het ombouwen van wegen tot fietsstraten. In hoog tempo verschijnen daar brede rode lopers. Dat mis ik nog in Nieuwegein. In de beleidsnota’s staat het o zo mooi beschreven: Nieuwegein wil een hoofdfietsroutenet van snelwegkwaliteit. In de praktijk willen veel partijen dan toch liever de kool en de geit sparen. Terwijl investeren in de fiets zoveel oplevert!

Veel Nieuwegeiners hebben gezondheidsproblemen: ze zijn te dik, hebben hart- en vaatziekten en zijn depressief. Zorg dat onze stad je uitnodigt om te lopen of de fiets te pakken: dat werkt!

One thought on “Portret van de week: ‘Wie is daar idolaat van fietsen in Nieuwegein?’

  1. Nieske Heerema

    Helemaal mee eens met Clarion! Ik fiets vanuit Utrecht langs het water en dan door het park Oude Gein naar mijn werk in verpleeghuis de Geinse Hof. Prachtig. Maar op mijn routes op weg naar patiënten kom ik nog veel gevaarlijke situaties tegen. Dat is jammer want fietsen is gezond!

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk


1
WhatsApp de redactie met nieuws en beelden