Op De Digitale Stad Nieuwegein hebben we wekelijks een portret van een opmerkelijk persoon. Met de camera in de aanslag lopen we door Nieuwegein. Gefascineerd in personen proberen we met de camera, opvallende, opmerkelijke personen vast te leggen. Wie is de man, vrouw of kind die daar zit, loopt, fietst, werkt ligt of speelt? Deze week Laura Groeneveld.
Arend Bloemink: ‘Het project Gemeenschappelijk Wonen in Fokkesteeg ligt er op een maandagmiddag heerlijk zonnig bij. In dat project woont het Portret van deze Week. Op mijn aanbellen wordt niet gereageerd. Nog maar eens geprobeerd. Dan twijfel ik, ‘heb ik me vergist in de afspraak?’ De telefoonagenda maar eens geraadpleegd. Daar vind ik de bevestiging: de juiste plek, de juiste tijd… Gelukkig heb ik haar telefoonnummer. Ik bel. Spreek in. Terstond zwaait de voordeur open en daar is zij dan tóch: ‘Een van de huisgenoten kijkt een film en ik hoorde daardoor de deurbel waarschijnlijk niet’, zegt een stralend Portret.’
‘Laura’. ‘Arend’. ‘Iets drinken?’
‘Zoals vrijwel altijd sla ik dat vriendelijke aanbod even vriendelijk af en vraag wáár Laura het liefst wil worden gefotografeerd. Ze twijfelt wat, maar stelt dan voor de foto’s te maken op de bank die voor het huis staat. Prima idee. Dan stel ik voor dat Laura in de schaduw van een boom op het grasveld, het grasveld waarvoor zij samen met een aantal buren plannen aan het maken is, gaat zitten. ‘Kunnen we dat meteen mee fotograferen.’ We kletsen lekker en ronden zo de portretsessie af.’
Maak, naar aanleiding van de antwoorden die Laura Groeneveld geeft op de vijf, altijd dezelfde, vragen en door middel van de foto’s, nader kennis met haar, met haar werk, met hoe zij vanuit Groningen in Nieuwegein verzeild is geraakt en met wat zij van Nieuwegein vindt!
Wie ben je?
Ik ben Laura Groeneveld. In de zomer van 1986 ben ik geboren in het Groningse dorpje Bedum. In mijn jeugd verhuisden mijn ouders met mij en mijn jongere broer naar Drenthe waar ze nog steeds wonen op een mooi plekje met uitzicht over de weilanden. Als kind genoot ik erg van de natuur en was ik altijd creatief bezig, veel tekenen, schilderen en zelf hutten bouwen.
Op mijn 21ste verhuisde ik naar Utrecht waar ik Theatervormgeving ging studeren aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Ik vond mijn plek; verhalen vertellen op een beeldende manier. Na mijn afstuderen ben ik dan ook als zelfstandige gaan werken als Vormgever en Beeldend Theatermaker.
Wat doe je in het dagelijks leven?
Ik heb een atelier in Utrecht bij Culturele Vrijhaven De Nijverheid. Dit is een plek opgezet door en met kunstenaars om creatieve werkplekken betaalbaar te maken en kennis en enthousiasme met elkaar te kunnen delen. Ik maak als freelancer Beeldende Installaties voor festivals. Thema’s waarmee ik werk zijn ontmoeting en verbinding. In mijn werk ben ik steeds op zoek naar hoe ik een ruimte kan creëren waarin de bezoeker zich thuis voelt, maar ook een plek waar je geprikkeld word om anders te kijken naar de wereld om je heen.
Graag bouw ik mijn projecten van oude materialen. Zo ben ik vaak te vinden op rommelmarkten en in kringloopwinkels.
Voor mijn project ‘Voorheen en Weer’ maakte ik een schuilplek voor 1 persoon van oude kasten op hoge poten. Binnenin vind je oude ansichtkaarten, foto’s, beeldjes en een cassetterecorder. Voor mij vertellen al deze dingen een verhaal en ik vind het leuk om de bezoekers hierin mee te kunnen nemen.
Naast mijn eigen installaties ben ik de afgelopen jaren me ook aan het richten op het werken met groepen en het geven van creatieve workshops. Met kinderen heb ik allerlei kunstwerken gemaakt en ook volwassenen begeleid ik graag in het creatieve proces. Jezelf uitdagen en ontdekken wat er mogelijk is, ik geniet ervan om dit te zien gebeuren. Voor een inkijkje in mijn beeldende werk kun je kijken op http://www.lauragroeneveld.nl/
Hoe lang woon je al in Nieuwegein?
Sinds mei 2018 woon ik in het Gemeenschappelijk Wonen project in de wijk Fokkesteeg. Ik woon in een woongroep aan de Bedumerschans en deel het hof ook met andere buren. Het is daardoor een hele gezellige plek om te wonen waar je altijd makkelijk een praatje kunt maken met iemand. We hebben ook een eigen kroeg en een gemeenschappelijke zaal en keukentje, waar ook wel eens activiteiten worden georganiseerd. In het GW wonen ongeveer 150 mensen. Het voelt voor mij als een klein dorpje in de stad.
Wat vind je van Nieuwegein?
Nieuwegein ben ik nog aan het ontdekken. Ik ben vooral verrast door het mooie park Oudegein dat vlak naast mijn huis ligt. Ook Vreeswijk vind ik leuk met de oude sluisjes en het uitzicht over de rivier de Lek, waar ik graag een ijsje ga eten.
Wat kan er beter in Nieuwegein?
Wat ik mis in Nieuwegein zijn plekken waar je elkaar als buurtgenoten makkelijk kan ontmoeten. Bankjes zie ik niet zoveel en ik denk dat het leuk zou zijn als mensen meer zouden worden uitgedaagd om naar buiten te gaan. Als inspiratiebron het leven in oude Italiaanse dorpjes, waar je een kletspraatje maakt, een wijntje drinkt en samen in de moestuin werkt. Ook mis ik groen en bloemen in de straten. Het zou mooi zijn als we iets kunnen doen om meer insecten, vlinders en vogels te trekken en het straatbeeld levendiger word. Wat ik ook merk, door met kinderen te werken, is dat zij niet zoveel buiten spelen als ik dat vroeger deed. Zelf ontdekken, vies worden en je verbazen.
Met deze ideeën in mijn hoofd ben ik begonnen met het opzetten van een buurttuin. Samen met buren ben ik hiervoor een ontwerp aan het maken. We willen de Buurttuin gaan realiseren op het grasveld aan de Bedumerschans. Het zou super zijn als deze plek er echt komt en het een kleurrijke, groene oase word waar we elkaar met veel plezier kunnen ontmoeten.
We organiseren ontwerpdagen en zoeken mensen die betrokken willen zijn bij de realisatie van deze droom. Via de nieuwe Facebookpagina van Buurttuin Fokkesteeg kun je de ontwikkelingen volgen en ook mee doen. Deze is te vinden op: https://www.facebook.com/buurttuinfokkesteeg/
Hallo,
Wat een kleurrijk, creatief, inspirerend portret van de week. Leuk om te lezen en te zien.
Sowieso ervaar ik Fokkesteeg/Gezamenlijk Wonen als een aanwinst voor onze stad Nieuwegein.
Ik was onlangs een scooter-tour aan het maken op een mooie zonnige zondagmiddag.
En idd zaten in de nog te realiseren buurt-tuin een aantal mensen te brainstormen. Rond een gezellige picknick tafel middenop een grasveldje.
Iets verderop was Carin (Nieuwegeinse kunstenaar) op een oerlelijke muur de eerste lijntjes aan het zetten van een muurschilderij. Een bijzonder proces waar iedereen mee mag schilderen.
En aldaar elkaar kan ontmoeten.
Zo ook de buurt-kamer op de Hoornse Schans zou ik graag in iedere wijk zien.
Nieuwegein zou veel meer van dit soort manieren van wonen mogen creëren.
Er is veel behoefte aan. Ik hoor dit van veel mensen.
Er wordt veel gebouwd en kantoren omgevormd.
Ik mis creativiteit en lef om in plaats van groots,wat kleiner te denken Ook bescheiden te bouwen.
Voor starters en alleengaande etc. is het moeilijk en lange wachttijden om iets passend te krijgen.
En senioren die door willen stromen lopen tegen veel burocratie aan.
Maar goed ik begon positief en wil zo ook afsluiten
Er gebeurd veel goeds in Nieuwegein en er zijn veel bijzondere initiatieven.Als je dit maar wil zien en eropuit gaat. En kan dit niet om één of andere reden, dan is er veel terug te lezen en te zien in deze digitale krant.
Dank hiervoor!!!
Tot ziens,
Sociale duurzame groet van:
C🔅nny van der Wal.
Hoi Conny,
Wat een leuke enthousiaste reactie! Toevallig dat je ons toen ook zag zitten met de brainstorm. Mooie filosofie heb jij. Laten we er inderdaad met elkaar iets moois van maken in de stad en fijne plekken creëren waar we in contact kunnen komen met elkaar. En natuurlijk ben je ook welkom om eens mee te denken over de Buurttuin of hier later te komen helpen en genieten!
Zonnige groetjes Laura
Sonja de Geest bruisend artikel zuster Sonja Olga Aleida Donselaar