Op De Digitale Stad Nieuwegein hebben we wekelijks een portret van een opmerkelijk persoon. Met de camera in de aanslag lopen we door Nieuwegein. Gefascineerd in personen proberen we met de camera, opvallende, opmerkelijke personen vast te leggen. Wie is de man, vrouw of kind die daar zit, loopt, fietst, werkt ligt of speelt? Deze week Jimte Poelman.
Arend Bloemink: ‘Ga er maar aan staan: méér activiteiten op Sportpark Galecop doen plaatsvinden. Dát is de opdracht aan het Portret van deze Week, die als Sportparkmanager Galecop is aangesteld. Een stevige opdracht. Zeker in Nieuwegein, waar toch al redelijk wat wordt gesport. Maar goed, het kan altijd meer, altijd beter.’
‘Daarom maak ik maar eens een afspraak met Jimte, de man in kwestie. Nadat hij de vijf (altijd dezelfde) vragen beantwoordde, spreken we af op Sportpark Galecop. Nu eens niet op de voetbalvelden van JSV, maar op het terrein van Atverni. Want Sportpark Galecop is meer dan de JSV-velden. Er wordt ook aan atletiek, aan rugby en aan honkbal gedaan! ‘
‘Jimte is, wanneer we elkaar daar ontmoeten, duidelijk op alles voorbereid. Strak in het trainingspak. Een honkbalhandschoen aan de linkerhand. Daarin een honkbalbal (wat is dat een hard ding zeg!). Onder zijn rechterarm een kleurrijke rugby- èn een voetbal. Aan zijn voeten hardloopschoenen. Boven dat alles een vrolijke, sportieve kop.’
‘Een ferme handdruk en dan gaan we van start. Op de hardloopbaan maken we foto’s. Heel veel foto’s. Jimte zit, loopt, rent, gooit, vangt, laat stuiteren en heeft er duidelijk plezier in… Het komt vast wel goed met Jimte, daar op Sportpark Galecop, het innovatieve Sportpark Galecop!’
Maak, middels de uitgebreide beantwoording van Jimte Poelman van de vijf (altijd dezelfde) vragen, nader met hem, zijn opdracht en zijn mening over Nieuwegein kennis.
Wie ben je ?
Op 17 augustus 1983 zag Jimte het levenslicht in Dokkum. In 1987 verhuisde het gezin Poelman naar het Overijsselse Nijverdal. Hij werd al snel lid van voetbalvereniging D.E.S. (Door Eendracht Sterk). In deze periode is de basis gelegd voor z`n carrière als keeper. In 1996 verhuisde het gezin Poelman naar het Friese Harlingen. Voetbalclub “Zeerobben” werd hier z’n sportieve thuishaven. Zijn keepertalent werd ook hier opgemerkt. En dat niet alleen bij de eigen sportvereniging, maar ook door sportclubs SC Heerenveen en Cambuur. Jimte speelde 3 seizoenen bij Cambuur en verhuisde aansluitend naar Huddersfield Town (UK). Het werd een uitermate boeiend en leerzaam jaar.
Terug in Nederland schreef hij zich in voor de HBO studie sportmanagement aan de Hanzehogeschool Groningen. Naast deze studie verdedigde hij de goal van ‘Viboa’ uit Winsum. Dit team speelt in de 1e klasse van de zaterdag.
In het derde jaar van z`n studie en voor zijn afstudeerproject organiseerde Jimte de Nederlandse Hart Expeditie. Een expeditie waarbij 10 hartpatiënten de uitdaging aan gingen om, onder begeleiding van een medisch team van de Isala Kliniek te Zwolle, de hoogste berg van Zuid Amerika te beklimmen.
Doel van de expeditie was om hartpatiënten te tonen dat ze in beweging moeten blijven en onderzoek naar zuurstofopnamen van hartpatiënten op hoogte.
Na zijn afstudeerproject verhuisde Jimte naar Leiden om samen te gaan wonen en aan de slag te gaan bij als eventmanager bij het Olympische wildwatercomplex Dutch Water Dreams.
In verband met een medische vervolg opleiding van de partner van Jimte, verhuisden ze naar Maastricht en maakte Jimte de overstap van Dutch Water Dreams naar SnowWorld Landgraaf.
Na een jaar in de sneeuw werd Jimte benaderd voor een baan als commercieel manager van de City Resort Sportcampus in Sittard. Een gloed nieuw sportcomplex met een o.a. een dubbele topsporthal gelegen naast het stadion van Fortuna Sittard.
Na het afronden van de opleiding van zijn partner, verhuisden ze van Maastricht naar Schoonhoven. Jimte maakte de overstap van de Sportcampus in Sittard naar City Resort Leiden en na bijna 1 jaar in Leiden stapte hij over naar SportID in Nieuwegein om als Sportparkmanager Galecop aan de slag te gaan. Een mooie nieuwe functie waarbij het doel is om meer activiteiten/evenementen naar het Galecop complex te krijgen en daarmee bij te dragen aan de vitaliteit van inwoners van Nieuwegein en de clubs op Galecop.
Wat doe je in het dagelijks leven ?
Sportpark Galecop heeft als doel om een innovatief sportpark te zijn waar mensen een leven lang kunnen sporten/bewegen. Het doel is dat er op Sportpark Galecop elke dag van de week activiteiten zijn te bevordering van gezondheid en sociale cohesie. Daar mag ik mij in het dagelijks leven mee bezig houden.
Daarnaast natuurlijk met mijn vrouw en zoontje van 3 jaar.
Hoe lang woon je al in Nieuwegein ?
Ik werk sinds 1 mei 2018 in Nieuwegein maar woon zelf in Schoonhoven in een heerlijk huis onder aan de lekdijk met schaapjes in de tuin.
Wat vind je van Nieuwegein ?
Ik kende Nieuwegein met name van het St. Antonius Ziekenhuis en als ik er voorbij reed over de A2. In de afgelopen maanden heeft Nieuwegein mij echte verbaasd. De diversiteit aan initiatieven op het gebied van cultuur, natuur en natuurlijk mijn vakgebied sport.
De hele gunstige ligging van Nieuwegein is mij daarnaast opgevallen. Je bent overal in Nederland zo.
Wat kan er beter in Nieuwegein ?
Uit cijfers blijkt dat 50% van de Nederlanders overgewicht heeft. Ik heb de exacte cijfers van Nieuwegein niet maar als ik door City wandel valt me op dat er veel Nieuwegeiners ook wel wat bewuster om zouden kunnen gaan met hun lichaamsgewicht. Dit zou wel beter kunnen in Nieuwegein.