Op De Digitale Stad Nieuwegein hebben we wekelijks een portret van een opmerkelijk persoon. Met de camera in de aanslag lopen we door Nieuwegein. Gefascineerd in personen proberen we met de camera, opvallende, opmerkelijke personen vast te leggen. Wie is de man, vrouw of kind die daar zit, loopt, fietst, werkt ligt of speelt? Deze week Hennie Witkamp, de tekenmeester.
Arend Bloemink: ‘Na enige e-mailtjes heen en weer spreken we af dat we elkaar ‘thuis, met een kopje koffie’ gaan ontmoeten. En zo geschiedt het. Nog maar net gearriveerd, schenkt Hennie een lekker koffietje. Koffiegenietend en fotograferend praten we over Vreeswijk, over Hennie’s hobby’s, over Galepop, over Batau, over zijn werk als leraar, over…’
‘We nemen een kijkje in Hennie’s hoekje. Daar waar zijn computer staat. Waar een schilderij van zijn hand hangt. Waar zich een door hem vervaardigde ‘trompe l’oeil’ bevindt: op de muur geschilderde bloemen, die, gezien vanuit de zithoek, in twee vazen lijken te staan… Gááf!’
‘Dan begeven we ons naar het atelier. Rommelig, zoals een atelier mág zijn. Knus ook, met op de ezel een werk met een vuurtoren. Af. Of nog net niet…’
Nieuwsgierig geworden? Maak dan, naar aanleiding van de antwoorden die hij geeft op de vijf altijd dezelfde vragen en middels de foto’s, nader kennis met de, van origine Vreeswijkse, Hennie Witkamp, het Portret van deze Week!
Wie ben je?
Ik ben Hennie Witkamp, 60 jaar oud en sta al vanaf mijn 21e voor de klas op de basisschool. Tekenen doe ik al vanaf mijn vroegste jeugd. Dat werd eigenlijk een beetje met de paplepel ingegoten: mijn vader was een plaatselijk bekende schilder en tekenaar, Cees Witkamp, voor oud-Vreeswijkers beter bekend als buschauffeur. Maar ook mijn zus Adri en mijn broer Cees bleken talent te hebben. Ik heb niet echt opleidingen genoten voor het tekenen en schilderen en noem mijzelf dus maar autodidact.
Na de HAVO wilde ik eigenlijk naar de Kunstacademie, maar dat werd me afgeraden vanwege het magere toekomstperspectief. Ik ben toen begonnen aan de lerarenopleiding voor tekenen en handvaardigheid, maar die opleiding beviel mij totaal niet. Daarom ben ik uiteindelijk terecht gekomen op de Pedagogische Academie Rehoboth in Utrecht. Daar ontdekte ik dat ik toch ook wel wat creativiteit kwijt kon door te werken met kinderen. Maar het bleef kriebelen: 2 jaar Grafische school in Utrecht hielp mij nog wat verder op weg en uiteindelijk heb ik in de avonduren tekenlessen gegeven bij buurthuis Kerkveld: volwassenen leren tekenen: erg leuk!
Wat doe je in het dagelijks leven?
Ik sta fulltime voor de klas. Dat doe ik inmiddels al 38 jaar: het grootste gedeelte heb ik daarvan voor groep 6 gestaan, maar toen ik in Nieuwegein ging werken ben ik voor groep 8 terecht gekomen. Dat is eigenlijk wel een vak apart te noemen: de verwijzing naar het VO en alles wat bij groep 8 hoort, zoals de musical en kamp zijn leuk, maar tijdrovend. Wel kon ik ook hier mijn ei prima in kwijt: decors maken, musicals, jaarboek in elkaar zetten. Zelfs twee keer met groepen in het theater van het Oosterlicht opgetreden met een vriend van mij Jan de Jong, die ik als stagiaire begeleidde.
Naast school heb ik vanaf mijn 15e in bandjes gezongen. De laatste band was Out Of Time, waarmee ik tot Galepop 7 heb opgetreden. Door oorproblemen ben ik daar mee gestopt, maar ik maak nog steeds muziek met een vriend van me uit een oude band, Martin Klomp.Thuis kan ik mij prima vermaken met de computer, schilderen en/of tekenen, motorrijden, mijn vrouw Miranda, mijn kinderen! Tijd is bij al die bezigheden wel essentieel en ontbreekt vaak een beetje… Maar wie heeft daar eigenlijk geen last van.
Hoe lang woon je al in Nieuwegein?
Ik ben in 1959 geboren in de Merwedestraat ( een zijstraat van de Rijnlaan) in Vreeswijk. Daar heb ik gewoond tot mijn 18e. Zo’n 20 jaar geleden ben ik weer teruggekeerd naar Vreeswijk en heb ik 5 jaar gewoond in De Morreestraat, een zijstraatje van de Dorpsstraat. Nu woon ik aan de Atlasburg in Noord, en werk ik inmiddels aan de Koningin Julianaschool, een geweldige school met leuke collega’s!
Nieuwegein ben ik dus eigenlijk nooit verlaten en Vreeswijker ben ik in hart en nieren! Daarom ook ben ik een tekencursus begonnen ( voor volwassenen) die ik mag gaan geven in het Theehuis aan de Museumwerf: een prachtige locatie met uitzicht op het Merwedekanaal ter hoogte van de Prins Hendriklaan: mooier kan het echt niet! Vreeswijk is en blijft een prachtig dorp en dat moet natuurlijk zo blijven. Wel maak ik me zo nu en dan zorgen over het verdwijnen van de middenstand in dit schitterende sluizendorp…
Wat vind je van Nieuwegein?
Ik weet nog dat Nieuwegein (1970) gesticht werd door een plan van de overheid om een uitvalsbasis voor Utrecht te hebben; een nieuwe plek om te wonen. Ik was daar net als veel andere Vreeswijkers op tegen, maar het gebeurde toch. Het centrum kwam helaas nogal in het noordelijke deel van Nieuwegein te liggen (in Jutphaas). Nog minder was het dat de buitendeuren van de sluis in Vreeswijk werd afgesloten, waardoor Vreeswijk gedoemd was qua middenstand achteruit te gaan. Hoe mooi was het geweest als er een doorvaart voor schepen was gecreëerd: een haven voor kleine scheepjes en een bloeiende middenstand zou het resultaat geweest zijn. Maar helaas dat is niet gebeurd. Nieuwegein is ontstaan en zoals alles went ook dit! We hebben alles in de buurt; Nieuwegein is een stad op zich geworden! Wel jammer dat de enige bioscoop dan weer verdwijnt, maar ja.
Op het gebied van uitgaan is er nog wel wat winst te behalen in Nieuwegein: poppodia, bioscoop.. er verdwijnt helaas meer dan er bij komt. In sommige wijken is echt niets te beleven… Verder is het toch wel erg jammer dat er in de Nedereindse Plas nog steeds niet kan worden gezwommen. Terwijl ook dit een mooie gelegenheid zou zijn om in je vrije tijd met de kinderen naar toe te gaan (kan het saneren misschien wat sneller?)
Wat kan er beter in Nieuwegein?
Tja, eigenlijk al genoemd: een bioscoop voor een stad met 60.000 inwoners zou niet gek zijn. Betere voorzieningen in Vreeswijk, vooral voor ouderen. En zorg voor een bruisend uitgaansleven, er is echt behoefte aan, kijk maar naar Smaak en Stijl in Galecop!
Maar in het geheel genomen denk ik dat Nieuwegein het best goed doet! En ik ben blij dat ik er zelf ook een bijdrage aan kan leveren door de kinderen er op te wijzen dat Nieuwegein hun plek is en door daar samen voor te zorgen en alles mooi en veilig te houden!