Op De Digitale Stad Nieuwegein hebben we wekelijks een portret van een opmerkelijk persoon. Met de camera in de aanslag lopen we door Nieuwegein. Gefascineerd in personen proberen we met de camera, opvallende, opmerkelijke personen vast te leggen. Wie is de man, vrouw of kind die daar zit, loopt, fietst, werkt ligt of speelt? Deze week Arjan Verheul.
Arend Bloemink: ‘Toen het Portret van deze week bij een vriend in Noorwegen het door die vriend zelfgebrouwde bier proefde, besloot hij dat het er nu toch maar eens van moest komen: zijn eigen bier brouwen. Dus werd een boek aangeschaft. Daarna werd de garage anders ingedeeld, waarna de inmiddels aangeschafte ingrediënten en instrumenten die tot bier zouden kunnen leiden een plek daarin vonden. En nu, na een jaartje experimenteren, brouwen èn genieten, is Arjan (want zo heet ons Portret) zover dat hij mee gaat doen aan een heuse bierwedstrijd: die van het Nieuwegeinse Zevenstar Bierbrouwers Gilde.’
‘Ik ontmoet Arjan in de tot brouwerij omgebouwde garage waar hij werkt aan het (winnende?) bier. Het kookt, borrelt, stoomt èn ruikt in zijn brouwerij. Arjan neemt meteen het woord. Toont, legt uit, werkt, brouwt en dan blijkt me dat, ondanks alle aanwezige (elektronische) technieken, bierbrouwen wèrkelijk wèrken is. Voortdurend worden de waardes van het brouwsel gemeten en op vaste tijden worden ingrediënten toegevoegd.’
‘Wanneer Arjan even een momentje tijd heeft, inmiddels ben ik klaar met fotograferen, neem ik afscheid van hem. Wanneer ik in de auto naar huis zit, vraag ik me af wat ik toch ruik… Ah, natuurlijk, ik ruik brouwend bier… mmm!’
Lees de antwoorden van Arjan Verheul op de vijf (altijd dezelfde) vragen en maak nader kennis met hem, met zijn hobby, met zijn leven en met hoe hij denkt over Nieuwegein.
Wie ben je?
Mijn naam is Arjan Verheul. Ooit in 1977 geboren in Utrecht om vervolgens op te groeien in Nieuwegein Zuid. In Zuid heb ik destijds een goed bakkie ‘Uteregs’ leren spreken. Dit kwam omdat menig Utrechter in de jaren 70 zijn kansen beproefde en in de nieuwe gemeente Nieuwegein ging wonen. Mooie ruime woningen en veel groen. Aan deze tijd heb ik veel goede herinneringen. Vissen bij de rietput, de rivier de Lek op fietsafstand, spelen bij de ‘Oranje doakies’ en in de zomervakantie zwemmen in Watergein. En kwam je na een dagje zwemmen met rooddoorlopen oogjes van het zwembadwater thuis, dan kon je gewoon met een touwtje de deur openen. Fantastisch die goede jaren 70 en 80!
Tot mijn 19e heb ik in Zuid gewoond en vandaaruit ben ik heel even in Vianen geweest. Noodgedwongen want ik wist niet hoe snel ik weer naar de ‘goede’ kant van de Viaanse brug moest gaan. Vanuit Vianen naar de Fokkesteeg, Cityplaza en Galecop verhuisd. Inmiddels woon ik sinds 13 jaar in Vreeswijk met heel veel plezier en zien mijn vrouw Esmé en ik deze plek op dit moment als een mooi station waar wij langer willen verblijven.
Toen ik in Vreeswijk kwam wonen, viel het samenhorigheidsgevoel binnen dit schitterende dorp, mij direct op. Heel anders dan ik had ervaren in de wijken hiervoor. In Nieuwegein kan je op veel plekken leuk wonen maar de gebondenheid van het dorp spreekt mij enorm aan.
Omdat ik van huis uit geleerd heb om je in te zetten voor de maatschappij en omdat ik het natuurlijk ook gewoon heel leuk vind, besloot ik om me als vrijwilliger in te gaan zetten voor Vreeswijk. Hier ben ik begonnen met het opzetten van de buurtkerstbomen. Dit resulteerde dat ik een paar jaar later als ‘opperkerstman’ de leiding kreeg over de totale organisatie om samen met de buurtgenoten deze jaarlijkse traditie levend te houden. Na 7 jaar heb ik het stokje met weemoed overgedragen aan een andere straatgenoot maar gelukkig help ik nog graag via het zijpad mee. Ik ben namelijk ook met andere zaken druk en kon mijn tijd moeilijker verdelen.
Sinds 5 jaar ben ik namelijk ook actief in de werkgroep van de Authentieke Dag Vreeswijk. Dit is na de Koningsdag hét leukste evenement van ons mooie Dorp. Uiteraard zeg ik dit niet geheel objectief maar omdat het een evenement is wat nagenoeg zonder subsidie kan draaien zijn wij elk jaar weer enorm trots als het ons lukt. Zet 7 september vast in je agenda dan is de 10e editie welke nog leuker en sfeervoller wordt dan voorgaande edities! En ja we zoeken altijd sponsoren.
Sinds mijn motorreis naar de Noordkaap heb ik besloten om me te storten op de ambacht van het bierbrouwen. Ik had hier al jaren geleden plannen voor maar kennis en kunde ontbraken toen. Op de terugweg verbleef ik een paar dagen bij een vriend in Noorwegen en die heeft mijn waakvlam voor wat betreft een eigen brouwerijtje opbouwen flink aangewakkerd. Na weken van bierschaarste had ik eindelijk weer lekker bier binnen handbereik en besloot subiet dat ik ook mijn eigen bier wilde gaan brouwen. Tijdens mijn Scandinavië-reis bestelde ik het boek ‘Thuis Bier Brouwen’. Zodoende was vrouw al voor mijn terugkomst op de hoogte van mijn nieuwe hobby bierbrouwen.
Inmiddels ben ik een jaartje bezig met de magische kunst van het omzetten van kraanwater naar bier. Tot op heden zijn alle brouwsels (batches) goed gelukt en op een zwaar verbrande voet na kan ik zeggen dat ik veelal positieve leerervaringen heb gehad. Inmiddels durf ik het aan om met de bierwedstrijd van het Zevenstar Bierbrouwers Gilde uit Nieuwegein mee te doen. We moeten een Saison-bier inleveren en ik heb inmiddels een goed recept bedacht welke binnen de voorwaarden van de wedstrijd past. Naast smaak worden de bieren ook beoordeeld op andere kenmerken als bitter- en helderheid en op kleur. Voor mij dus de eerste dat ik aan een wedstrijd mee doe, maar ga het met vertrouwen tegemoet. Een mooie kans om voor de eer van Vreeswijk te strijden zeg ik met een knipoog.
Wat doe je in het dagelijks leven?
In mijn dagelijkse leven ben ik werkzaam bij de Hogeschool Utrecht op het Utrecht Science Park. Ik ben hier samen met collega’s verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van het vastgoed van de Hogeschool. Ik ben hier sinds februari in dienst en heb het enorm goed naar mijn zin. Zat ik voorheen juist veel langs de weg, hier kan ik alles lopend of fietsend doen. Fietsend naar het werk zie ik als een enorme luxe. Goed voor je lijf en goed voor het milieu. En mocht ik een keer naar onze dependance in Amersfoort moeten dan kan ik gebruik maken van de E-cars van de hogeschool.
Duurzaamheid en circulariteit spelen sowieso een belangrijke rol in mijn leven. En hoewel bierbrouwen enorm veel water en energie kost, ben ik toch trots als ik op een goede zonnige dag mijn eigen opgewekte zonnepaneel energie mijn ketel in kan sturen, dan smaakt het biertje nog lekkerder. Ik ben nog aan het uitpluizen hoe ik het bier kan koelen via het koude water uit mijn vijver. Dat wordt een projectje voor 2019.
Hoe lang woon je al in Nieuwegein?
Zoals gezegd ben ik direct na mijn geboorte in Utrecht naar Nieuwegein gegaan. Ik heb ook nooit de behoefte gehad om uit Nieuwegein weg te gaan. Tijdens mijn studietijd zag ik veel vrienden zich vestigen in Utrecht of andere grote steden. Echter zag ik ook dat ze na hun studietijd met een bul op zak en een goede baan in het vooruitzicht toch weer terugkwamen naar NEW JOKE, zoals wij het wel eens gekscherend noemen. Blijkbaar biedt Nieuwegein mij alles om het hier lang vol te houden.
Wat vind je van Nieuwegein?
Zie het als een compliment als ik zeg dat ik Nieuwegein ondanks alle inspanningen een echte slaapstad vind. Juist door de grauwheid en vaste levensritme van Nieuwegein is er in mijn beleving meer dan voldoende inspiratie voor de ware artistiekelingen onder de Nieuwegeiners. Mijn muziekheld Spinvis, kunstenaar L-Tuziasm en theatermaker/ actrice Kim van Zeben zijn voor mij het bewijs dat je ver kan komen als je je roots in Nieuwegein hebt liggen. Voor mij de mooiste kant van Nieuwegein. Daarnaast ligt het lekker centraal wat voor de werkgelegenheid (zowel boven- als ondergronds) ideale kansen biedt.
Wat kan er beter in Nieuwegein?
Er wordt op dit moment veel geld gestoken in de PR van het stadscentrum van City Plaza. Ik vind het een enorme gemiste kans dat er vanuit de gemeenteraad niet meer gefocust wordt op wat de oorspronkelijke dorpskernen van Jutphaas en Vreeswijk al te bieden hebben. Bij beiden kernen ligt een mooie historie van evenementen die veelal uitsluitend van de grond komt door inzet van de vele vrijwilligers. Het is voor hen een hard gelag om te moeten zien dat er voor het stadshart wel veel geld beschikbaar is maar voor hun gevestigde evenementen de geldkraan meer en meer dichtgezet wordt. Juist bij deze clubs ligt de ervaring, kennis en energie om een authentiek evenement te organiseren voor ons Nieuwegein.