Pompoenrisotto met blauwe kaas en pecannoten

Een prachtige herfstgroente als pompoen verdient het om regelmatig op tafel te komen. In dit geval wordt de pompoen verwerkt in een enigszins ongewoon smakende, maar heerlijke risotto. Bijzonder aan dit gerecht is het gebruik van blauwe kaas in de rijst. Gebruik een pittige kaas als Stilton of Roquefort voor een sterk effect of een zacht smakende kaas als Gorgonzola cremoso voor een subtielere smaak.

Voor 4 personen:
1 ui
2 tenen knoflook
500 g pompoen (zonder schil en pitten)
stukje boter of margarine
2 eetlepels olijfolie
375 g rijst (risottorijst)*
3 dl groentebouillon (bv. van een tablet)
12 blaadjes salie
250 g blauwe kaas
250 g pecannoten (gepeld)
zout en zwarte peper
evt. wat rucola om te garneren

Extra: grote (hapjes)pan of wok

Pel en snipper de ui.
Pel en kneus de knoflook.
Snij de pompoen in blokjes.
Hak de pecannoten grof.
Verhit boter of margarine met de olie in de grote pan of wok en fruit de ui goudbruin.
Voeg de blokjes pompoen toe en verhit ze al omscheppend.
Voeg de gekneusde tenen knoflook en de rijst toe en fruit ze in de olie.
Giet 1/3e van de bouillon in de pan en breng onder voortdurend roeren de rijst aan de kook tot de bouillon bijna volledig is geabsorbeerd.
Voeg de helft van de overgebleven bouillon toe en herhaal het bovenstaande.
Kneus de blaadjes salie en doe ze, samen met de rest van de bouillon, in de pan.
Breng de rijst weer roerend aan de kook, zet de pit lager, maar hou de rijst tegen de kook.
Verbrokkel de blauwe kaas en schep deze met de gehakte pecannoten door de rijst.
Als de kaas begint te smelten haal je de pan van het vuur.
Breng op smaak met zout (niet te veel) en peper en garneer met de rucola.
Serveer zo warm mogelijk met een frisse sla en een koel glas witte wijn of rosé.

Weetje
* In het oorspronkelijk recept wordt Arboriorijst gebruikt. Deze in het Italiaanse Piemonte verbouwde rijstsoort neemt makkelijk vocht en smaak op. Je kunt ook een ander risottorijst gebruiken, maar neem niet de risottorijst van Lassie, deze is n.l. voorbewerkt en valt eerder uit elkaar. Arboriorijst is verkrijgbaar in de grotere supermarkten en de Marokkaanse winkel.
Meer verfijnde rijstsoorten als Carnaroli en Vialone nano vindt je in (Italiaanse) delicatessenwinkels.

Vegtarisch hoofdgerecht
Bron: “De beste vegetarisch recepten” door Jane Donovan.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk