Bij een Pilav wordt de rijst samen met andere ingrediënten gaargestoomd in bijvoorbeeld bouillon. Meestal wordt de rijst eerst even aangebakken.
In dit Turkse rijstgerecht wordt de pilav met spiesjes van vega-gehaktballetjes gegeten. Als je toch graag vlees wilt eten staat onderaan het recept hoe je köfte(gehaktworstjes) maakt. Voor 4 personen
3 teentjes knoflook
1 zakje koriander
2 bakjes vegetarische balletjes (Albert Heijn)
2 theelepels djinten (gemalen komijnzaad)
olijfolie
ketjap
500g pompoen
1 envelopje saffraan of 1 theelepel kurkuma(geelpoeder) (Toko)
1 ui
1 chilipepertje, gedroogd
1 theelepel kaneel
1 eetlepel rozijnen
300 g basmatirijst
750 ml groentebouillon (tablet)
zout en peper Extra: satéprikkers (gehalveerd) De knoflook pellen en uitpersen.
De koriander grof snijden.
Doe de vega-balletjes in een afsluitbaar bakje (bv. tupperware) samen met 1/3 van de knoflook, 1 eetlepel koriander, 1 theelepel djinten, versgemalen peper, een scheut olijfolie en een scheut ketjap.
Sluit het bakje goed af en schud alles goed door elkaar.
Laat de balletjes marineren terwijl je verder gaat met het maken van de pilav.
Schud ze nog wel af en toe even om.
Snij de pompoen in parten, schil hem en verwijder de zaden.
Het vruchtvlees in blokjes snijden.
Bij gebruik van saffraan deze in 1 eetlepel water weken.
De ui pellen en snipperen.
Het pepertje verkruimelen.
In een ruime pan 1 eetlepel olie verhitten en de ui en de rest van de knoflook even fruiten.
De pompoen,1 theelepel djinten, chilipeper, kaneel en rozijnen toevoegen, omscheppen en deze met een deksel op de pan in 10 minuten zachtjes bakken.
De rijst, de saffraan (of de kurkuma) erdoor roeren.
De bouillon over de rijst schenken en het geheel aan de kook brengen. Vervolgens op een zeer laag vuur (evt. op vlamverdeler) met deksel op de pan ca. 10 minuten laten sudderen tot de rijst en de pompoen gaar zijn.
Ondertussen de vegaballetjes uit de marinade halen en de achtergebleven olie verhitten in een koekenpan.
Bak de balletjes rondom bruin en gaar.
Laat ze iets afkoelen.
Schep de pilav in een schaal en bestrooi met de rest van de koriander.
Prik de balletjes per twee of drie aan een satéprikker en schik ze op de pilav. Köfte
Als je echt gehakt wilt gebruiken voor de spiesjes neem dan ca. 350 g biologisch rundergehakt.
Maal het wat fijner in de keukenmachine samen met 1/3 van de knoflook, 2 eetlepels koriander, 1 theelepel djinten, wat zout en peper.
Vorm er langwerpige gehaktworstjes van rond de stokjes (wel een stukje stokje laten uitsteken).
Bak ze in wat olie rondom bruin. Vegetarisch hoofdgerechtTip
Deze pilav smaakt ook prima met zilvervliesrijst. Weetje
Pompoenen worden al sinds 7000 jaar voor Christus in Midden- en ZuidAmerika verbouwd. In Europa zijn ze sinds de 16e eeuw bekend.
Pompoen kan op zeer veel manieren gebruikt worden. Het meest bekend is het gebruik van het vruchtvlees in soep, stoofschotels, chutney’s en geroosterd. Traditionele pompoengerechten zijn de pompoentaart en het pompoenbrood.
De zaden van de pompoen kunnen worden geroosterd en als borrelhapje of over salades worden gegeten.
Uit grote pompoenen worden voor het Halloween-feest (de avond voor Allerheiligen) lampionnen gesneden. Dit recept uitprinten? Klik op het icoon hieronder.
Reageren? Klik op de rode button rechts.