Katern

Politiek stelt vragen over kunstgrasvelden in Nieuwegein

Na een uitzending van Zembla op woensdag 5 oktober jl. is er onzekerheid ontstaan over de gezondheidsrisico’s van het spelen op kunstgrasvelden en andere ondergronden die bestrooid zijn met rubberen korrels o.a. gemaakt uit autobanden (kunststof infill). In Maarssen heeft een voetbalvereniging inmiddels besloten de kunstgrasvelden voorlopig niet meer te bespelen. De gemeente Utrecht heeft al in 2006 besloten geen kunstgras met rubberen korrels aan te leggen vanwege de effecten op het milieu. De stad was daarmee één van de eerste van Nederland.

In antwoord op de art 42 brief van de D66 Nieuwegein van mei dit jaar stelt het college van B&W in Nieuwegein dat meerdere onderzoeken aantonen dat het gebruik van kunststof infill (o.a. uit autobanden) op sportvelden zelf (hierbij niet rekening houdend met verspreiding buiten de sportvelden) niet schadelijk is voor mens en milieu. De uitzending van Zembla stelt dat er wel degelijk gezondheidsrisico’s zijn voor de gebruikers van kunstgrasvelden.

Raadslid Renée Blom van het CDA in Nieuwegein: ‘Als CDA zijn wij altijd een groot voorstander geweest van de aanleg van kunstgrasvelden, maar deze mogen natuurlijk geen gevaar voor de volksgezondheid opleveren. Van het college willen wij daarom graag weten of er in Nieuwegein kunstgrasvelden en andere ondergronden zijn waarbij kunststof infill met rubber van autobanden is gebruikt.’

Ook de VVD en de D66 fractie in Nieuwegein stellen vragen aan het College. Beide partijen zijn zich ervan bewust dat de KNVB een uitgebreid onderzoek uitvoert naar de gevolgen van het spelen op dergelijke kunstgrasvelden. VVD’er Mark Snoeren: “Wij willen weten of het College het onderzoek KNVB afwacht of dat ze nu al preventieve maatregelen gaat nemen.”

Erik van de Voort (D66) vult aan: “Wij zijn ons bewust van de onrust die door de uitzending van Zembla is ontstaan. Daarom zijn we benieuwd welke maatregelen het College neemt om de gezondheidsrisico’s voor mens en dier te beperken of op te heffen.”

Op sportpark Parkhout, waar momenteel een nieuw kunstgrasveld wordt aangelegd, wordt milieuvriendelijk infill gebruikt. Het CDA wil graag weten of daarvan vast staat dat het niet alleen veiliger is als het gaat om verspreiding in het milieu van de kunststof korrels, maar dat dit ook geen gezondheidsrisico’s met zich meebrengt voor de gebruikers van deze kunstgrasvelden.

JSV-Nieuwegein laat weten: ‘JSV heeft een bestaand kunstgrasveld ‘achter’ de kantine (veld 8) waarin ook dergelijke rubberkorrels verwerkt zijn. Het nieuwe veld, dat op dit moment wordt aangelegd ‘voor’ de kantine (veld 1), wordt al voorzien van een milieuvriendelijke ‘kurk inlay.’ Voor het nieuwe veld hoeven we bij JSV dus (gelukkig) niet te vrezen.’

Vrijdag 7 oktober heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) laten weten dat zij nier verwacht dat het gebruik van rubberkorrels op kunstgras leidt tot risico’s voor de gezondheid en ziet geen reden om te stoppen met sporten op de kunstgrasvelden. Alle wedstrijden in Nieuwegein gaan dan ook gewoon door op alle velden.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk