Politie waarschuwt wederom voor brieven over Nextdoor

De politie in Nieuwegein waarschuwt wederom de inwoners voor brieven over de BuurtApp Nextdoor. Zij laat weten dat er bij de politie signalen binnenkomen van meerdere inwoners, van verschillende wijken. Zij zouden een brief hebben ontvangen van een buurtbewoner om deel te nemen aan deze BuurtApp. ‘De brief is ondertekend door de buurtbewoner, maar hij/zij weet nergens van!’ aldus de politie in de waarschuwing.

De politie: ‘Deze brief is verstuurd door oplichters en de stempel op de envelop is uit Berkel. Heeft u een brief ontvangen? Informeer bij de afzender of deze daadwerkelijk de brief verstuurd heeft! Zo niet, dan kan de afzender aangifte doen van Identiteitsfraude en daarna de brief weggooien!’

Vince Petersen in een reactie op de Facebookpagina van de politie: ‘Heb ook zo’n brief gehad in mijn woonwijk in Nieuwegein. Na wat eigen onderzoek op Google kwam ik er al heel snel achter om snel deze brief weg te gooien en niet die app te downloaden! Las alleen maar ellende van mensen die het wel hadden gedaan.’

Het is niet de eerste keer dat inwoners uit Nieuwegein geconfronteerd worden met een brief over de BuurtApp Nextdoor. Begint augustus 2019 werd eenzelfde brief verspreid in diverse wijken in Nieuwegein. Ook hier zouden buurtgenoten de brief zogenaamd hebben verstuurd. Ook toen hadden zij geen toestemming  gegeven.

Amerikaans bedrijf
Dat Nextdoor een Amerikaans bedrijf is heeft ook nog implicaties: ‘Nextdoor is een in de V.S. gevestigde dienst, dus als je Nextdoor gebruikt, begrijp en accepteer je dat jouw informatie kan worden gebruikt in de V.S. of de andere landen van waaruit we onze niet-V.S. operaties steunen; deze landen beschermen de privacy van consumenten, data en de toegang tot data misschien minder goed dan jouw eigen land.’ Wat Amerika en de NSA met je data doen is onduidelijk, maar ga er maar vanuit dat ze erbij kunnen als ze dat willen.

Reactie Nextdoor op waarschuwing politie
Graag reageren wij op het artikel “Politie waarschuwt wederom voor brieven over Nextdoor” dat gistermiddag op Pen.nl is gepubliceerd. Hierin worden een aantal aannames en suggesties gedaan over Nextdoor die onjuist zijn. Graag delen we meer informatie over hoe Nextdoor functioneert en opereert.

Nextdoor maakt al jarenlang gebruikt maakt van zogenoemde uitnodigingsbrieven om buurten te laten groeien. De brieven worden alleen verstuurd indien de gebruiker hier nadrukkelijk toestemming voor geeft. Om nog duidelijker te zijn naar onze gebruikers hebben we een nadrukkelijke opt-in flow ontwikkelt, waarin twee keer gevraagd wordt of je uitnodigingen aan je buren wilt versturen en er actief een vinkje gezet moet worden.

Leden kunnen ervoor kiezen om deze uitnodigingen naar hun buren te sturen om te helpen bij het bouwen aan meer verbinding in hun lokale buurt. We geven aan onze leden aan welke informatie er op de gedrukte brief zal verschijnen, inclusief  “uw naam, uw straatnaam en nuttige informatie over Nextdoor”. De brieven die verstuurd worden namens buren worden centraal verstuurd en door PostNL bezorgd, vandaar dat de stempel op de brief niet uit Nieuwegein is.

Nogmaals, de uitnodigingsbrief afgebeeld in het artikel is verzonden middels de opt-in flow zoals in de schermafbeelding hieronder te zien is. Dit betekent dat de gebruiker actief een vinkje voor akkoord moet geven, voordat de brieven uit zijn of haar naam verstuurd worden.

One thought on “Politie waarschuwt wederom voor brieven over Nextdoor

  1. Mijn naam is ook gebruikt terwijl ik van niks weet , misschien kunt hier iets mee, mijn naam is Nans de Gier staat ook onder de brief van Buurtapp, Nextdoor .Ik weet echt van niks , kan ik aangifet doe bij de politie???

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk