Leerlingen van Cals College, waar ook veel leerlingen uit Nieuwegein zitten ontvangen online bedreigingen. Via Snapchat wordt gezegd dat de leerlingen beter niet op vrijdag 29 november naar school moeten gaan. In de berichten wordt gedreigd met schietpartijen en bommen.
Dit beeld kregen wij binnen op onze redactie
Eerder liet een woordvoerder van de politie al weten dat in het hele land al ‘best wat meldingen’ zijn binnengekomen over de bedreigingen, zowel van mensen die de berichten onder ogen hebben gekregen als van de scholen in kwestie, zoals nu ook bij het Cals College in IJsselstein. De politie doet onderzoek naar de herkomst van de berichten. Zo laat schoolleiding van het Cals College IJsselstein in een verklaring vanavond weten naar de ouders van de leerlingen.
In de verklaring zegt de school: ‘We willen jullie op de hoogte stellen van een verontrustende situatie die zich heeft voorgedaan op het Cals College IJsselstein. Recentelijk hebben wij online bedreigingen ontvangen die gericht zijn aan onze school. We willen jullie verzekeren dat wij deze kwestie zeer serieus nemen.’
Na het constateren van deze bedreigingen heeft de school direct contact opgenomen met de politie. Zij zijn direct gestart met een onderzoek om de herkomst van deze bedreigingen te achterhalen en de veiligheid van de school te waarborgen om zo voor de leerlingen een veilige leeromgeving te behouden.
Halverwege november was er ook sprake van bedreigingen aan scholen in Amsterdam, Nijmegen, Wijchen en in de regio Rotterdam. Een veertienjarige jongen uit Maassluis is toen opgepakt voor het dreigen met aanslagen op scholen in Vlaardingen, Maassluis en Maasland.
Zondagavond werden ook bedreigingen geuit aan het adres van middelbare scholen in Breda. Daarvoor werd in de nacht van zondag op maandag een minderjarig meisje uit België aangehouden. Haar precieze betrokkenheid wordt nog onderzocht.
Via het sociale medium Snapchat gaan ook berichten rond over dreigingen bij scholen in Almere en Lelystad. De bedreiging van de school in IJsselstein werd ook gedaan middels Snapchat. De politie is extra allert en houdt ‘een oogje in het zeil’ bij de onderwijsinstellingen.
Dreiging schieten op scholen strafbaar
Iemand bedreigen, of dit nu vals of echt is, kan ernstige gevolgen hebben. Een dergelijke dreiging vergt veel waardevolle tijd en middelen van de politie, die noodzakelijk zijn voor het behandelen van andere belangrijke en urgente incidenten. Je kunt hiervoor een boete krijgen of zelfs strafrechtelijke vervolging. De politie roept iedereen op om zorgvuldig om te gaan met het verspreiden van berichten en om bij echte dreigingen altijd direct contact op te nemen met de politie. Dit stelt de politie in staat om effectief te reageren en de veiligheid van de gemeenschap te waarborgen.