Het jaar draait alweer ruim drie weken. Intussen weten we dat er meer 500 mensen in Nieuwegein geklaagd hebben over het afsteken van vuurwerk en het bijkomende lawaai. Gelukkig maar. We zouden toch eens zonder klagen met zijn allen plezier kunnen hebben met een en het zelfde futiele spelletje: ‘lawaai maken op de eerste januari van het nieuwe jaar’ en in mindere mate in de week daarvoor. Een beetje klagen hoort erbij. Het zou bijna on-Hollands zijn als het er niet was. Maar al met al zijn die klagers minder dan één procent van de Nieuwegeinse bevolking. Dus dat valt wel mee.
En hoewel onze eigen burgemeester dit gaat bespreken in de veiligheidsregio zie ik volgend jaar nog geen ME verschijnen om de herriemakers in de kraag te grijpen. Wat wel ernstig is, zijn de cijfers over oogletsel bij omstanders en de onhandige aanstekers van het knaltuig zelf. Wanneer de politieke partij die het klaagnummer heeft uitgedacht nu ook eens een plan zou bedenken over het veiliger om gaan met die explosieven, want dat zijn het toch, dan zijn we op de goeie weg.
De politiek moet oplossingen aandragen zei ooit een vertrekkende Bundespresident. Dat lijkt me een echte uitdaging. Ik denk dat een goeie cursus hoe steek ik vuurwerk aan in het donker geen weggegooid geld zal zijn. Dat kan misschien betaald worden uit de besparingen op de ziektekosten die al die verwondingen veroorzaken. Vuurwerk af laten steken door professionals op een groot door de gemeente georganiseerd feest lijkt me niet zo’n goede oplossing. Dat bevredigt natuurlijk de egoknallers niet, al was het maar dat het niet spannend is. U ziet het ik kom er ook niet uit.
Wat dacht u overigens van wat verder op afstand gaan staan wanneer er vuurwerk wordt afgeschoten. Dat zou een kwart minder verwondingen opleveren. En wanneer we die andere driekwart nu gewoon hun eigen dokters en ziekenhuisrekeningen laten betalen…….
Een andere uitdaging schijnt de verdeling van ruim 350 miljoen euro voor meer handen aan bed te zijn. Eindelijk een goed en logisch plan uit den Haag en dan wordt het niet begrepen bij het management van zorg- en verpleeginstellingen. Die hebben naar verluidt het geld opgemaakt aan andere zaken en met name aan computer en managementsystemen. Je kunt je voorstellen wat een puinhoop die managers daar maken. Ze zijn zelf niet in staat om een opdracht naar behoren uit te voeren en verdoen hun tijd met nadenken hoe ze hun medewerkers moeten instrueren om met minder geld meer handjes aan het bed te krijgen. Dat is gedoemd om te mislukken en dat gebeurt dus ook prompt. Want al doende zijn er te weinig handen aan het bed. Dat doet me denken aan te weinig blauw op straat.
Je vraagt je af hoe onze centrale overheid eigenlijk werkt. De schep geld om ouderen in hun baan te houden of aan een baan te helpen schijnt ook al niet te werken. En nu komen de transities op ons af. Daar komt geen geld bij. Daar krijgt de gemeente minder geld voor. We houden u op de hoogte hoe dat nu verder gaat gebeuren. En misschien….. heeft Den Haag nu wel de goede oplossing gevonden. Immers met minder middelen dezelfde of meert taken uitvoeren is een opgave die onze creativiteit zal bevorderen. Dat levert misschien onverwachte uitvindingen en oplossingen op. We zijn benieuwd!