Plaatpizza met gebakken eieren

Zelfgemaakte pizza is niet ongezond,omdat je er veel verse ingrediënten op kunt gebruiken. De ervaring leert dat je door deze pizza veel sneller “vol zit” dan door gekochte (lees: calorierijkere) pizza.
Deze pizza heeft een luchtige, dikke bodem en wordt rijk belegd met verse ingrediënten. De finishing-touch zijn de eieren die er op meegebakken worden.
Met een salade erbij is het een heerlijke weekendmaaltijd.

Voor het deeg:
2,75 dl water
2 eetlepels olijfolie
450 g bloem*
1 theelepel zout
2 theelepels witte basterdsuiker
7 g instantgist (Dr. Oetker)
*(Vervang evt. 150 g bloem door volkorenmeel)

Voor de saus:
1 grote ui
scheutje olijfolie
2 blikjes tomatenblokjes
2 eetlepels Italiaanse keukenkruiden
evt. ca. 1 ½ eetlepel maïzena
Voor het beleg van de pizza
1 ui, gesnipperd
½ doosje champignons, gesneden
1 paprika in stukjes
geraspte kaas
2 grote eieren, biologisch of vrije uitloop
oregano (gedroogd), of Italiaanse keukenkruiden
Extra: broodbakmachine, bakplaat (ingevet of met bakpapier bekleed), deegroller

Schenk het water in de vorm van de broodbakmachine.
Voeg de olie en de helft van de bloem toe.
Strooi het zout en de suiker erover.
Bedek alles met de rest van de bloem en strooi in het midden de gist erop.
Zet de vorm in de broodbakmachine en stel het deegprogramma in.

Maak ondertussen de saus.
Pel en snipper de ui.
Verhit de olie in een hapjespan.
Fruit de ui lichtbruin en voeg de tomatenblokjes toe.
Roer de kruiden erdoor en laat even doorpruttelen.
Als je de saus te dun vindt kun je hem binden met maïzena die je in wat water of wijn hebt losgeroerd.
Laat daarvoor de saus even goed doorkoken, zodat de maïzena zijn werk kan doen.
Zet dan de kookpit uit en laat de saus tot gebruik staan.
Was en snij de ui, champignons en paprika voorop de pizza.
Verwarm de oven tot 200°C (hetelucht) of 220°C.
Als het deeg klaar is, het uit de machine halen en met de hand een keer flink doorkneden op een met bloem bestoven werkblad.
Druk het uit op de bakplaat, laat de randen iets hoger.
Roer de saus een keer goed door en strijk deze over de bodem uit.
Laat de randen vrij.

Beleg de pizza ruim met de ui, champignons en paprikastukjes.
Breek de eieren boven de pizza, aan allebei de kanten één.
Bestrooi rijkelijk met de geraspte kaas en eventueel nog met extra oregano of Italiaanse keukenkruiden.
Schuif de bakplaat in de oven en bak de pizza in ca. 20 minuten goudbruin.
Serveer met een frisse salade met tomaat en een koel glas witte wijn, bier of fris.
Een plakje knapperig ciabatta- of stokbrood met kruidenboter is er ook heel lekker bij.

Tip
Weinig tijd?
Maak de pizzabodem van een pak mix voor pizzabodem (Koopmans) volgens de beschrijving op het pak. Dit deeg hoeft niet te rijzen. Gebruik voor de tomatensaus een grote pot kant en klare pizza/pasta saus. Wel verse groenten e.d. voor het pizzabeleg nemen.
Varieer met de verse ingrediënten op de pizza, denk ook eens aan ananas, preiringetjes, piepkleine roosjes broccoli, plakken vleestomaat, (vega)gehakt, ham (scharrel) en/of tonijn (van verantwoorde vangst).

Weetje
De oorsprong van de pizza ligt in het Middellandse Zeegebied.
De pizzabodem werd als bord gebruikt voor de ingrediënten die er op geschept werden, waarna dit “broodbord” leeggegeten werd.

Hoofdgerecht voor 3 tot 4 personen
Voorbereiden: 90 minuten om de machine het deeg te laten maken
Bereiden: ca. 35 minuten (incl. oventijd)

Vragen, opmerkingen of suggesties? olgahansen@pen.nl

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren