Een bijzonder brood, door de stukken gedroogde tomaat (uit olie), die tijdens het bakken in het brood worden geduwd. De olie waarmee het dan ook nog wordt bedruppeld trekt via de openingen waar de tomaten zitten in het brood. De textuur is daardoor wat stugger dan een “naturel” brood, maar, gedoopt in olijfolie en bestrooid met wat zout, smaakt het geweldig bij een glas wijn of bier. Trouwens ook heerlijk met een stukje kaas.
Nodig voor 1 groot brood:
500 g broodmix met gist (wit of bruin)
375 ml lauw water
1 potje gedroogde tomaten op olie
Extra: evt. broodbakmachine; bakpapier of permanent bakvel
Maak van het broodmix en het water een deeg, zoals op de verpakking beschreven staat.
Dit kan met de broodbakmachine of met de hand.
Bekleed een bakplaat met bakpapier of een permanent bakvel.
Kneed na het rijzen het deeg nog een keer met de hand door.
Vorm op de bakplaat een plat rechthoekig brood.
Duw met een bakspatel “strepen” in het deeg tot op de bakplaat.
Laat het deeg even narijzen onder een theedoek terwijl je de oven voorverwarmt.
Warm de oven voor op 225ºC.
Schuif de bakplaat met het brood in de oven, iets onder het midden.
Laat eerst ca. 10 minuten bakken, het brood is nu al gerezen en heeft al een wat harde bovenkorst.
Haal ondertussen een paar gedroogde tomaten uit de olie en snij ze in grove stukken.
Haal de bakplaat met het brood uit de oven (pas op, deze is gloeiend heet) en zet hem op een grote houten plank, onderzetter of keramieken plaat o.i.d.
Duw met de steel van een pollepel gaten in de bovenkant van het brood met ca. 5 cm tussenruimte.
Duw in ieder gat een stuk gedroogde tomaat (hoeft niet helemaal in het brood te zitten).
Druppel wat olie uit het potje van de tomaten over het brood en met name op de holtes waar de tomaatstukjes zitten.
Schuif het brood weer in de oven en laat het nog ca. 20 minuten bakken tot het bruin en gaar is.
Serveer het brood liefst nog wat warm, in halve repen gesneden.
Heerlijk om te dippen in olijfolie en dan met wat zout (en peper) bestrooid te eten bij een glas wijn of bier.
Ook heerlijk bij Italiaanse gerechten en bij lunch- en voorgerechten.
Tip
Voor een nog Italiaanser brood kun je gelijk met de bloem een volle eetlepel gedroogde Italiaanse kruidenmix toevoegen.
Deel het deeg in vieren (of meer stukken) en maak er kleinere broden van. Ze doen het prima bij de maaltijd, de borrel of een (Italiaans) kaasje.
Vragen? olgahansen@pen.nl