Speciaal voor Koninginnedag een zelfgemaakt, niet al te zoet, oranje likeurtje !!! Het is helemaal niet moeilijk te maken, je moet er alleen wat geduld voor hebben, omdat het vaak één of meerdere weken moet “trekken”. Met dit recept kun je vast oefenen voor volgend jaar. Nodig voor ca.1 liter:
¼ ltr sinaasappelsap, vers geperst
250 g suiker
1 sinaasappel
1 citroen
½ vanillestokje
1 fles echte jenever (0,7 ltr) Extra: goed afsluitbare pot of fles met ruime hals (1 ltr ) en een schone (sier)fles waar de likeur uiteindelijk in bewaard gaat worden; trechter; kunststof zeef De fles of pot met heet sodawater goed schoonmaken en naspoelen en met heet water laten staan.
In een pan het sinaasappelsap met de suiker langzaam verhitten tot de suiker is opgelost.
De sinaasappel en de citroen onder warm water goed schoonborstelen en afdrogen.
De schil van de sinaasappel en de citroen heel dun afschillen en bij het warme sinaasappelsap doen.
Snij het vanillestokje open en doe dit samen met de jenever ook bij het sap. Goed roeren en even kort, flink doorkoken.
Giet het hete water uit de fles of pot en schenk de likeur, inclusief schillen etc. erin.
Zorg dat de fles of pot op een doekje of plank staat (tegen het knappen).
Veeg de hals goed schoon en sluit goed af.
Zet de likeur koel en donker weg voor ongeveer een week.
Schenk dan de likeur eerst door een fijne kunststof zeef , zodat de schillen etc. achterblijven en dan door een filter, die in een trechter ligt, in de uiteindelijke brandschone (sier)fles.
Proef even of je de likeur nu al lekker vindt of dat je hem nog een tijdje wilt laten “narijpen”.
Maak de hals van de fles steeds goed schoon en sluit de fles goed af.
Op een koele plaats kan de likeur ongeveer 3 maanden worden bewaard. Aangebroken flessen zijn bij kamertemperatuur nog 4 à 5 weken houdbaar. Weetje
Oranjebitter, dat gedronken wordt tijdens feestdagen rond het Koninklijk Huis, is niet hetzelfde als Oranjelikeur. Aan likeur wordt flink suiker toegevoegd, terwijl bitters van oorsprong geen suiker bevatten.
Omdat men tegenwoordig niet meer zo gecharmeerd is van de bittere smaak wordt toch wel weer wat suiker toegevoegd aan het bittertje. Dit recept printen? Klik op het icoon hieronder.
Reageren? Klik op de rode emailbutton (Eerdere recepten vind je in het archief (het pannetje) hiernaast).