Pindakaas, je komt niet zo snel op het idee om dat zelf te maken. Het smaakt maar een klein beetje anders dan pindakaas uit de winkel, maar het is heel leuk om eens te proberen. Daarbij is het niet moeilijk te maken, ziet het resultaat er prima uit en heb je er meteen een goede basis voor pindasaus mee in huis.
Voor ca. 1 potje van 350 g:
200 g doppinda’s, gepeld en zonder bruine velletjes
3 tot 4 eetlepels arachideolie (pinda-olie)
1 volle theelepel suiker
½ tot ¾ theelepel zout
Extra: keukenmachine met sterke motor of ouderwetse vleesmolen
>Gebruik liever geen staafmixer voor het malen van de pinda’s want die is vaak niet sterk genoeg. Mijn staafmixer is in ieder geval nu rijp voor Wecycle.
>Zorg dat de bak van je keukenmachine afgesloten is, anders vliegen de stukken pinda door je keuken. De ouderwetse vleesmolen is eigenlijk het handigst.
Maal de pinda’s met de olie, de suiker en het zout, vrijwel fijn in de keukenmachine.
Bij gebruik van de ouderwetse vleesmolen maal je eerst de pinda’s (deze blijven wat grover) die je opvangt in een bakje.
Roer er dan pas de andere ingrediënten door.
Voeg eventueel nog wat scheutjes olie toe als de pasta te droog is.
Het moet een smeuïge substantie worden.
Proef of er nog wat suiker, zout of olie bij moet.
Doe de pindakaas over in een brandschoon, afsluitbaar potje.
Heerlijk op een zonnebloempit-boterhammetje.
Broodbeleg.
Tijd ca. 30 minuten.
Bron: Jamie magazine jan/feb 2012.
Tips
– Wees matig met het gebruik van zout, het is al snel té zout.
– Als je wat grovere stukjes pinda in de pindakaas wilt, hou je bij het malen een handje pinda’s achter en hakt deze grof met een keukenmes. Roer de stukjes door de pasta.
– Voor een extra “gebrand” smaakje rooster je een eetlepel sesamzaad in een droge koekenpan tot het goudbruin en geurig is. Roer het sesamzaad door de pindakaas.
– Voor de gladde Peanutbutter maal en pureer je net zo lang door tot het een helemaal gladde pasta is geworden.
– Deze pindakaas is ook een geweldige basis voor je zelfgemaakte pindasaus. Neem er een aantal lepels van, verdun met wat heet water, voeg ketjap, bruine suiker en een eetlepel tomatenketchup toe, verwarm het en laat binden. Eventueel wat sambal of peper en een snufje zout toevoegen.
– Naar mijn idee is deze home-made pindakaas wel wat machtiger dan pindakaas uit de fabriek.
Vragen, opmerkingen of suggesties? olgahansen@pen.nl