Vandaag was ZKH Pieter Christiaan van Oranje in Vreeswijk. Hij liet zich hier voorlichten over het project LiveDijk Utrecht. Dit project bestaat uit twee Utrechtse dijken: de Grechtdijk in Woerden en de Voorhavendijk bij de Beatrixsluizen in Nieuwegein. Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, Rijkswaterstaat, de kennisinstellingen TNO en Deltares, bedrijven en de provincie Utrecht werken samen in dit project. In het project wordt ervaring opgedaan met de realtime monitoring van dijken door middel van sensoren.
Dijken worden regelmatig geïnspecteerd; twee tot driemaal per jaar en bij hoogwater vaker. Droogtegevoelige dijken als de Grechtdijk worden ook bij droogte vaker geïnspecteerd. Zo’n inspectie vindt meestal op ambachtelijke wijze plaats. Waterbeheerders bekijken met het blote oog de buitenzijde van de waterkering. Dit karwei is tijdrovend en geeft geen informatie over de toestand binnenin de dijk. Bovendien vragen klimaatverandering en bezuinigingen om slimme en innovatieve oplossingen voor inspectie.
In het project Livedijk Utrecht wordt daarom een experiment gedaan om via sensoren meer te weten te komen over de toestand in de dijk. Sensoren meten onder andere waterspanning, temperatuur en meteorologische informatie. Met deze indicatoren kan bepaald worden hoe stabiel de dijken zijn. Waterbeheerders gebruiken deze informatie om verstevigingsontwerpen en beheerplannen te optimaliseren. Als de proef slaagt, hoeven medewerkers van Waterschappen niet regelmatig langs dijken te lopen voor inspecties.