De Nieuwegeinse karikaturist – cartoonist Jan Ibelings tekent al sinds hij een pen kan vast houden strips, cartoons en karikaturen. Als live-karikaturist treedt hij op in binnen- en buitenland tijdens beurzen, feesten en evenementen onder de namen karikaturist IBIS en Rembrandt van Gein. Kijk op de website van Jan als u meer over hem wilt weten. (www.karikaturist.nl)
Voor De Digitale Stad Nieuwegein (pen.nl) maakt Jan Ibelings iedere week een cartoon over een actuele Nieuwegeinse gebeurtenis of een karikatuur van een BN-er (bekende Nieuwegeiner) of MBN-er (minder bekende Nieuwegeiner). De tekeningen zijn te koop. Heeft u interesse? Mail voor meer informatie naar: info@karikaturist.nl.
Deze week liet het RMN (Reinigingsbedrijf Midden Nederland), de organisatie die onze zooi achter onze kont opruimt, weten dat we goed bezig waren met het inzamelen van PMD. Dat meldde de directeur van het RMN in de jaarcijfers.
RMN (Reinigingsbedrijf Midden Nederland) publiceert deze week haar jaarverslag 2017. Afgelopen jaar is in het RMN verzorgingsgebied per inwoner gemiddeld 515 kilo huishoudelijk afval en grondstoffen ingezameld. De gemiddelde hoeveelheid restafval per inwoner is teruggebracht naar 195 kilogram per inwoner. Een daling van bijna 3% ten opzichte van 2016, dankzij de invoering van PMD inzameling in Nieuwegein en omgekeerd inzamelen in Soest. Het hergebruikpercentage is gestegen naar 62% (gemiddeld in RMN gebied).
RMN directeur Rob Schram: “In 2017 is een mooie stap gezet op de weg naar vermindering van restafval. De hoeveelheid ingezameld restafval was in 2016 nog 201 kilogram per inwoner (gemiddeld in RMN gebied). In 2017 hebben we dit terug weten te brengen naar 195 kilogram per inwoner. Dat is zelfs drie kilo per inwoner minder dan we hadden verwacht”. De hergebruikspercentages van de RMN gemeenten varieerden in 2017 van 54% tot 69%.
Hoeveelheid restafval verder verminderen
Uit sorteerproeven blijkt dat er nog te grote hoeveelheden grondstoffen in het restafval terechtkomen. Rob Schram: “Daarin zien we mogelijkheden tot verbetering”. Door de hoeveelheid papier, GFT, harde kunststoffen en PMD in het restafval te verminderen, kan de hoeveelheid restafval teruggebracht worden naar 74 kilo per inwoner. Als we alleen het GFT uit het restafval halen, is al vermindering naar 124 kilo restafval per inwoner realiseerbaar. Rob Schram: “We blijven ons dus inzetten om de hoeveelheid restafval per inwoner verder te verlagen en het hergebruik percentage te verhogen”. De ambitie om in 2025 nog 100 kg restafval per inwoner in te zamelen is met de juiste inspanning echt haalbaar.