De symboliek van kipjes, die met hun eieren het nieuwe leven in het voorjaar brengen + de geur en smaak van zelfgebakken brood = Paas-broodkipjes. Deze Paas-broodkipjes zijn eenvoudig zelf te maken. Dat wordt extra leuk als je dat samen met de kinderen doet. Dus voor een extra gezellige paas-ontbijttafel nu snel samen aan de slag !!! Voor 10 tot 12 stuks:
1 pak wit broodmix à 500 g
300 ml water
15 g boter of margarine
zout
rozijnen (voor de oogjes)
evt. melk (om te bestrijken) Extra: broodbakmachine of mixer met kneedhaken; bakpapier of permanent bakvel; bakkwastje Doe water, boter, broodmix en zout in de emmer van de broodbakmachine en stel de machine in op het programma voor deeg.
Of doe de ingrediënten in een deegkom, kneed met de mixer tot een samenhangende deegbal en kneed het deeg dan met de hand nog even goed door.
Dek de kom af met een stukje plastic of een vochtige theedoek en laat rijzen zoals op het pak van de broodmix staat aangegeven.
Als het deeg na de rijstijd in zowel machine als de kom nog niet goed in volume is toegenomen, nog een kwartiertje à half uurtje laten staan.
Dan het deeg uit de machine of kom nemen en in 10 tot 12 gelijke stukken verdelen.
Vorm ieder stuk deeg tot een korte dikke rol en vouw vanuit het midden de uiteinden naar elkaar toe zodat een soort V-vorm ontstaat.
Druk aan één uiteinde met de vingertoppen aan de buitenzijde een snaveltje uit het deeg.
Maak aan het andere uiteinde met een afgerond mes of spatel enkele inkepingen in het deeg zodat een staart ontstaat.
Druk in ieder kipje een rozijn als oogje.
Leg de broodjes op één of twee bakplaten die bekleed zijn met bakpapier of een permanent bakvel.
Leg een schone theedoek over de broodjes en laat ze narijzen tot de oven op de goede temperatuur is.
De oven voorverwarmen naar 220°C, bij gebruik van meerdere bakplaten op hetelucht instellen.
De theedoek verwijderen en de kipjes met een kwastje met een beetje melk bestrijken (dit is niet perse nodig).
Schuif de bakplaat of bakplaten in het midden van de oven en bak de broodjes in 15 tot 20 minuten gaar en goudbruin.
Voor gebruik iets af laten koelen. Brood en gebak
Tijd: ca. 40 à 45 minuten
(incl. baktijd, excl. rijstijd machine of handmethode)
Bron: “Het grote broodboek” door Jeanette Diels Tip
In plaats van kipjes kun je natuurlijk ook haasjes of nestjes maken van het deeg.
Wil je geen witte broodjes? Neem gerust bruinbroodmix. Dit recept printen? Klik op het icoon hieronder.
Vragen en/of reacties ? Klik op de rode emailbutton. Eerdere recepten in het Archief , het pannetje hiernaast.