Paardenkastanje ziekte ook in Galecop

In Galecop staat een aantal straten vol met paardenkastanjes. Heeft u ze ook in de buurt staan? Houdt ze dan in de gaten!
Deze van nature statige bomen hebben sinds kort last van een onbekende ziekte. In 2003 werd de ziekte voor het eerst in Nederland geconstateerd, maar inmiddels is duidelijk geworden dat de ziekte op meer plaatsen in West-Europa voorkomt.

Om de problemen goed in beeld te brengen hebben onderzoekers van diverse onderzoeksinstellingen in Nederland de werkgroep Aesculaap opgericht (afgeleid van Aesculus, de latijnse naam voor de paardenkastanje). Aesculaap probeert de oorzaak van de ziekte te achterhalen en oplossingen aan te dragen voor een verantwoorde aanpak van deze nieuwe ziekte.
Eerst is een inventarisatie door heel Nederland opgezet. Duidelijk is dat sprake is van een zorgwekkende situatie. Doordat de ziekte zich eerst alleen onder de bast van de boom bevindt, is een aantasting in het beginstadium moeilijk te ontdekken. Er is dan niet meer dan een klein roestbruin vlekje te zien. Pas in een later stadium komt vocht uit deze plekken. Deze plekken worden later groter met steeds meer uittreding van vocht, het zogenaamde bloeden of lekken. In ernstige gevallen laat de bast van de boom los. Als dit proces op meer plaatsen in de stam plaatsvindt, kan de hele sapstroom van de boom verstoord worden en kan de boom sterven.
Na drie maanden intensief onderzoek zijn we er nog niet in geslaagd te achterhalen hoe de bloedingsziekte veroorzaakt wordt. Er bestaan wel diverse vermoedens in de richting van bepaalde schimmels, maar deze konden nog niet worden bevestigd. Er wordt nog naarstig gezocht naar de achtergronden en vooral hoe het ziekteproces gestopt kan worden bij al aangetaste bomen.
Toch hebben we op basis van eerdere ervaringen met soortgelijke ziekten voorlopig een aantal maatregelen geformuleerd. Een van de adviezen is om aangetaste bomen niet te snoeien. Aangeraden wordt zelfs om de zieke bomen helemaal met rust te laten, om eventuele verspreiding aan de boom zelf te voorkomen. Omdat niet alle zieke bomen even erg reageren op een aantasting, hoeven deze niet direct te worden gerooid. De ziekte komt zowel bij oude als jonge bomen voor. Omdat ook jonge bomen snel aangetast kunnen worden, wordt aangeraden voorlopig geen paardenkastanjebomen aan te planten.
In onze wijk heb ik helaas ook al een aantal kastanjebomen gezien met bloedingen. Heeft u ook kastanjebomen in de straat staan waarvan u vermoedt dat ze ziek zijn, dan kunt u contact opnemen met mij, Fons van Kuik. Ik ben zelf ook een Galecopper, maar bovendien coördinator van Aesculaap. Mijn e-mailadres is:  v.kuik@hccnet.nl  De meldingen worden meegenomen in de landelijke inventarisatie. Meer informatie is te vinden op www.kastanjeziekte.wur.nl
 

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren