Over politiek en het park Oudegein

Mijn raadscollega Guido Bamberg (PvdA) is een goed politicus. Hij is altijd in de weer voor zijn partij en schrijft daar interessante blogs over waarin duidelijke PvdA standpunten verwoord worden. Zo sprak hij over park Oudegein, onze ‘gigantische’ groene long, 100 hectare groot, wat groter schijnt te zijn dan het Vondelpark, aldus de heer Bamberg. Vervolgens stelt hij dat het park slechts incidenteel gebruikt wordt voor recreatie en ontspanning en somt dan op: handje vol honden-uitlaters en joggers. Verhoging van de gebruikswaarde ligt dus voor de hand. Als ervaren raadslid vermeldt hij dan de structuurvisie uit de vorige raadsperiode en het huidige college programma waarin dit ook schijnt te staan. Er zou dus voldoende aanleiding moeten zijn om leuke dingen te doen met dat park, zoals een zwemvijver met strandje ( Merwestein bis, Down Under, zomerse strandjes aan de Lek?), een pannenkoekenhuisje (gaat dat restaurant in Vreeswijk dan dicht?), een muziektent (waarom niet tussen Stadshuis en Kom?), enz.. Denkrichtingen en sfeerbeelden van het college werden daarom aan de raad voorgelegd. Nu daar ontstond niet veel begrip.. Mede dankzij bouwplannen in het park werd er raadsbreed voor gestemd om eerst maar eens even een echte discussie te voeren over wat we met dit park moeten en of er overigens iets van verandering nodig is.

Het park wordt namelijk vele breder gebruikt dan de heer Bamberg denkt. En dan praat ik niet over de sportvelden maar wel over al het vooral ook fietsverkeer, wat de hele dag doorgaat. Ik kan naast de joggers ook al die wandelaars en sportbeoefenaars noemen die overdag in allerlei verbanden de ruimte van het park benutten soms ook als onderdeel van Nieuwegein beweegt. Ik denk aan die mensen die gewoon genieten op een bankje. Want het park is echt een long. Het is groene ruimte met naast mensen nog een enorm aantal inwoners gaande van roofvogels, zwanen, reigers, een internationale ganzenwereld en verder allerlei dieren klein en groot. Het park levert rust en verademing op die zeldzaam is in een stad ingeklemd tussen autosnelwegen. Meer gebruikswaarde is daarbij helemaal niet nodig. Zeker niet wanneer het meer auto’s, parkeerplaatsen, herrie en afval veroorzaakt. Plannen en inspraak van een paar jaar geleden leverden dan ook twee duidelijke antwoorden. Wij inwoners vinden het park prima en laat het met rust. Daar kan zeker in deze tijden van bezuinigingen geen collegeprogramma tegenop.

Bovendien worden er in het verhaal een tweetal zaken vergeten. Rondom het moment van de acceptatie van de structuurvisie werd er ook een besluit genomen dat er in Nieuwegein aan de rand van groenvoorzieningen gebouwd zou mogen worden wanneer daar gegronde redenen voor zijn. In het licht van de plannen om woningen aan de rand van het park te bouwen, schuift de rand een stuk op, om daar de nieuwe rand te worden waar dan straks ook weer gebouwd mag worden? De collegepartijen hebben natuurlijk braaf voor gestemd omdat hun wethouders binnen het college de plannen niet wisten tegen te houden. Maar al doende wordt er nu geknabbeld aan onze groene long en als het niet om woningbouw gaat, gaat het over muziektent, pannenkoekenhuisje enz. Wanneer dat zo doorgaat is verdere “afbraak” ook niet tegen te houden. ik hoorde in de politieke wandelgangen al verhalen over wat die honderd hectaren wel waard zijn.

De PvdA weet dat en als partij die graag het aantal bewoners van onze stad wil vergroten, schijnen er vele middelen toegestaan te zijn. Politiek om de politiek? Ik denk dat de heer Bamberg werkt aan het rijp maken van de zielen in onze stad. Nu daar gaat dit stuk dan tegenin. Ik hoop dat we als inwoners ook nog wat te zeggen hebben. Want groei van onze stad is niet verkeerd, Maar zo’n groene long is dan meer dan ooit noodzakelijk. Afblijven dus van dat groen en dat park en graag wat verder kijken dan de neus lang is! In de verre toekomst moet Nieuwegein ook nog steeds aantrekkelijk zijn en blijven! Dat brengt en passant veel meer op dan wat men nu aan dat bouwen in het park denkt over te houden. En wanneer het geen geldgebrek is dat al die bouwplannen veroorzaakt? Dan hoeft het helemaal niet aan de orde komen!

Dit bericht werd geplaatst in Niet gecategoriseerd door . Bookmark de permalink .

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren