Het Masterplan van de binnenstad groeide uit via het IOB naar het OOB. Dat laatste plan was een stuk realistischer dan het IOB dat nog in dromenland verkeerde over inkomsten en uitgaven voor de toekomstige binnenstad. Maar ook het OOB heeft te lijden onder de gevolgen van de economische werkelijkheid die ons nu en waarschijnlijk in de komende jaren zal omringen. Consuminderen schijnt het sleutelwoord te zijn en afnemende groei het gevolg. Dat is heel lastig omdat bestuurders van allerlei kunnen niet in staat schijnen te zijn om optimaal te functioneren in perioden van stagnatie. De vraag is waarom het anno 2011 een ramp schijnt te zijn om te moeten werken op het niveau van bijvoorbeeld 2005.
Het antwoord is waarschijnlijk dat heel veel economische energie ontstaat uit verwachtingen en plannen voor de toekomst. Wanneer die onduidelijk zijn, moeten alle economische partners zoals overheden, burgers, industrie enz. anders gaan werken. Vaak zijn ze nog niet klaar zijn om water bij de wijn te doen en te trachten om op vierkante wielen door te gaan. Dan stagneert er van alles. Paradis lost?
Wat dat betreft heeft wethouder Lubbinge het aangedurfd om dwars door de tendensen heen door te gaan met het bouwen aan onze binnenstad. Natuurlijk er waren belangrijke aanpassingen ten opzichte van de OOB plannen. Ondertussen hebben we theater de Kom in het oosten staan en een parkeergarage gebouwd; dat alles op een belangrijk perceel bestemd voor kantorenbouw. Al doende is het zeker dat de inkomsten uit de oostkant van de OOB plannen aanmerkelijk gedaald zijn en dat de westkant moet zorgen voor meer inkomsten. Die kant van het plan zal straks anders zal zijn dan eerder voorzien. Daarover zal nog wel eens goed van gedachten gewisseld worden.
De vraag is of dit ook geldt voor de Doorslagzone. Palmtorens bye bye en voorlopig geen informatie wat er eventueel voor in de plaats komt. Ja, en dan zouden er ook nog twee torenflats aan het water gebouwd worden. Dat zijn inkomsten voor de gemeenten alhoewel bouwen op die plek waarschijnlijk wel een aantal extra uitgaven zal veroorzaken. Zolderschuiten op de Doorslag?
De netto inkomsten van “Oost” zijn dus nog onbekend. Wat wel duidelijk is dat met de komst van theater de Kom in het oosten van de binnenstad en de kwaliteit van het stadhuisgebouw de dynamiek van ons stadscentrum naar het oosten verlegd is. Tussen de nieuwe parkeerplaats met het nieuwe plein van Cityplaza (aan de zuidkant in aanbouw) en de waterkant zal de kern van dat dynamische stadshart met een stuk Leidscheplein-gehalte moeten komen. Dag avondplein.
Dat zou kunnen betekenen dat tussen het Stadshuis en de waterkant er maar niet te veel gebouwd moet worden. Dat levert vermoedelijk een prima ruimte op waar het goed toeven is met uitzicht over het water vanaf misschien een paar leuke terrasjes met wat restaurants en nog wat andere voorzieningen. Fontein? Dat houdt de mensen langer in de stad en levert ook weer van alles op. Hopelijk kan de daardoor ontstane inkomstenderving langs het water voor een deel ook door de westkant van het stadscentrum gecompenseerd worden.
De wethouder stoomt ondertussen door. Zo krijgen we op 15 december een raadsinformatie avond over de herontwikkeling van de Doorslag-zone. Gezien het programma wordt er vooral gepraat over hoe de bestaande OOB plannen op dat grondstuk uitgevoerd gaan worden. Die haast om een en ander “vaster” te leggen, zal wel een aantal redenen hebben. Al was het maar dat een en ander uitvoeren als gepland natuurlijk makkelijk en minder kostbaar is dan aan iets anders beginnen. Maar de vraag is of we dat zo maar moeten doen.
Wethouder Lubbinge heeft gedurfd om van de oorspronkelijke plannen af te wijken. Ik ben benieuwd of de Raad dat ook durft door aan te geven dat er over die waterkant maar eens goed gepraat moet worden en dat out of the Box denken misschien wel goede ideeën oplevert. Dat levendige stadshart zal er zeker baat bij hebben. En het investeren aan de westkant vast en zeker ook!