Ouderwetse warme chocolademelk

Bij Sinterklaasavond hoort traditiegetrouw warme chocolademelk. Gekookt in de melkkoker op het vuur en in kopjes geserveerd.
Maar warme chocolademelk is natuurlijk ook zomaar tussendoor heerlijk. Gewoon even snel een mokje maken. En deed mijn moeder dat vroeger met gekookte melk uit de pan, waarbij de melk nog wel eens wilde overkoken of aanbranden, nu kan dat snel en eenvoudig in de magnetron.

Voor 1 mok:
cacaopoeder (echte, niet met toegevoegde suiker)
suiker
melk

Optioneel:
slagroom

Extra: grote mok of hittebestendig glas; kleine garde of vork

Doe een scheutje melk in de mok en verwarm dit 10 à 20 seconden in de magnetron op vol vermogen.
Doe 1 supervolle koffielepel cacaopoeder (dus geen theelepel, die is te klein) en suiker naar smaak bij de warme melk en roer goed door elkaar tot er een papje zonder klontjes ontstaat.
Dit kan ook met een klein gardetje of een vork.
Schenk melk bij het cacaopapje tot halverwege de mok.
Roer het cacaopapje door deze melk tot het helemaal is opgelost.
Schenk melk bij tot de mok bijna vol is.
Verwarm nu de chocolademelk op vol vermogen in de magnetron tot deze goed heet is en net niet overkookt, ca. 1 ½ minuut.
Voeg eventueel nog wat suiker naar smaak toe en spuit er, als je daar van houdt, een toef slagroom op.
Zet dan wel een schoteltje onder de mok want door de slagroom wil hij wel eens overlopen.

Tip
– De chocolademelk wordt nog aromatischer en krijgt een heerlijk bijsmaakje als je ¼ tot ½ theelepeltje oploskoffie met het cacaopoeder mee roert.
– Heel apart is het om de slagroom op de chocolademelk te bestrooien met Maple-sugar (Ahornsuiker). Verkrijgbaar in winkels die Amerikaanse of Engelse etenswaren in hun assortiment hebben.
– Doe je aan de lijn en vindt je dat er te veel suiker in de chocolademelk gaat? Vervang de suiker door zoetjes die je pas toevoegt als de melk heet is.
– En als je het heeeeeel erg koud hebt kun je een klein scheutje rum toevoegen, maar daar moet je van houden.

VEEL PLEZIER OP SINTERKLAASAVOND!!!

Drankje
Tijd 5 tot 7 minuten
Bron: mijn moeder

Vragen, opmerkingen of suggesties? olgahansen@pen.nl

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren