Voor heel Nederland is een afscherm- en ophokplicht ingesteld voor alle bedrijven die vogels houden bestemd voor de productie van vlees, eieren of andere producten en voor het uitzetten in het wild. Dat heeft Staatssecretaris van Economische Zaken van Dam in een Regeling op 9 november jl. met nr. WJZ/16173311, bekendgemaakt. De gemeente Nieuwegein heeft naar aanleiding van deze maatregel haar dieren op de diverse kinderboerderijen opgehokt. De ophokplicht is ingesteld tegen de vogelgriep (H5N8).
Trekvogels, vooral wilde eenden, dragen milde varianten van het virus bij zich zonder daar zelf ziek van te worden. Vogels kunnen het virus aan elkaar doorgeven via ademhaling, oogvocht en mest. Kippen en kalkoenen zijn het gevoeligst voor besmetting. Ook mensen en handelstransporten kunnen het virus verspreiden. Een restje vogelpoep onder je schoenen kan al funest zijn en zelfs dodelijk.
Ton de Mol van de Verenigde Senioren Partij (VSP) kreeg van verontruste ouders van kinderen, die fietsen via De Bongenaer naar het Oosterlicht College, de melding over loslopend pluimvee. Zij zijn bang dat hun kinderen ook besmet kunnen worden. Er zijn al enkele dode dieren gevonden.
In de maatregel van de Staatssecretaris staat in Artikel 2 Afscherm- en ophokplicht gevogelte: ‘Iedere houder van gevogelte neemt passende maatregelen om zo veel mogelijk te voorkomen dat het door hem gehouden gevogelte in contact komt met gevogelte van andere houders of met in het wild levende dieren, zoals in het wild levende vogels of hun uitwerpselen.
‘Voor een houder van niet-commercieel gehouden gevogelte, behorende tot de hoenderachtigen (Galliformes), roofvogels (Accipitriformes/Falconiformes) en duiven (Columbidae), is een passende maatregel als bedoeld in het tweede lid ten minste het binnen een volière of gebouw brengen en daar houden van het gevogelte. Het gaat om een inspanningsverplichting.’
Op de vraag van raadslid Ton de Mol aan verantwoordelijk wethouder Peter Snoeren of de kippen die loslopen op het fietspad bij De Bongenaer opgehokt moeten worden en zo de ouders gerust te stellen, antwoord de wethouder negatief. Volgens Ton de Mol druist dit in tegen de landelijke maatregel die de Staatssecretaris heeft 9 november heeft afgevaardigd en blijven de ouders achter met een ongerust gevoel. Zij zien graag dat de gemeente de inspanningsverplichting afdwingt bij de verantwoordelijke eigenaar van de kippen. Raadslid Ton de Mol zal binnenkort vragen stellen over het standpunt van de D66 wethouder. Ruim een jaar gelden kreeg onze redactie ook al vragen binnen over het pluimvee op dit fietspad.