Ouders en leraren van het Oosterlicht College zijn bezorgd over de veiligheid van de kinderen die naar school gaan. Al lange tijd is het een puinhoop op de Marconibaan en moeten de leerlingen zich ‘wurmen’ door het verkeer om de school te bereiken. ‘Het is wachten op de eerste aanrijding’ zegt één van de ouders. In een filmpje, gemaakt op maandagmorgen jl. om 09.00 uur, is de chaos te zien nabij de school aan de Marconibaan.
Sinds een maand is de verkeerssituatie op de Marconibaan veranderd. De jongeren moeten op de rijbaan fietsen (komen links in beeld aan), ze kunnen niet anders, want het fietspad is opgeheven. Het fietspad dat de leerlingen gebruikten, is nu opgeslokt door een bouwterrein.
Ze komen vervolgens bij de oversteekplaats aan, slaan linksaf naar school, vlak voor de auto’s langs, die ongeduldig door willen rijden. ‘De verkeerssituatie ter plaatse is onduidelijk (waar zouden deze jongeren moeten wachten? midden op de rijbaan?) en heel erg onveilig. “Ik houd mijn hart vast’ aldus de bezorgde ouders.
Er rijdt veel groot bouwverkeer, die soms slecht zicht hebben op fietsers, maar ook de bussen en vrachtwagens. Daar moeten de kinderen nu maar tussendoor fietsen. Heen en terug naar huis. De 1800 leerlingen komen meest op de fiets, ook vanuit de regio, Vianen en Lexmond, waardoor ze deze route nodig hebben. Het baart ook de school grote zorgen. ‘De gemeente is verantwoordelijk voor een veilige verkeerssituatie maar geeft het doorgaande grote verkeer voorrang. Dit gaat een keer heel erg mis’ aldus het Oosterlicht in een reactie.
‘Dit kan zo niet doorgaan de komende twee of drie jaren. De oversteek moet veel duidelijker en veiliger worden, er moet een fietspad komen voor de kinderen en de auto zou te gast moeten zijn op dit stuk. De veiligheid van de scholieren zou de hoogste prioriteit moeten krijgen. Want het zijn onze kinderen en kleinkinderen’ zeggen de bezorgde ouders.
Reactie wethouder Ontwikkeling Rijnhuizen, Marieke Schouten:
‘De gemeente is bekend met de situatie rondom het Oosterlicht College. We zijn constructief met de ontwikkelaar en het Oosterlicht College in gesprek om te onderzoeken of en hoe we de situatie rondom de school kunnen verbeteren.’
‘De ruimte rondom het Oosterlicht College is door bouwwerkzaamheden beperkt. De eerder genomen maatregelen, zoals een Kiss & Ride zone, om het verkeer goed te ontsluiten vragen om verdere verbetering. Dit blijkt met name bij slecht weer waardoor er veel gebruik wordt gemaakt van de Kiss & Ride zone om kinderen bij de school af te zetten.’
‘Tot slot doen we een herhaalde oproep om de aangelegde Kiss & Ride zone te benutten, zodat fietsers en automobilisten elkaar niet onnodig in de weg zitten bij de ingang van de school.’
Reactie Fietsersbond Nieuwegein op gevaarlijke situatie bij Oosterlicht College
‘Als Fietsersbond maken we ons zorgen over de veiligheid van fietsers bij het Oosterlicht College in de wijk Rijnhuizen. Die was altijd al niet optimaal, maar de situatie is daar recent verslechterd. Het vrijliggende fietspad langs de Marconibaan en de gehele Dieselbaan zijn opgeslokt door het naastgelegen bouwterrein. Fietsers moeten op de drukke Marconibaan rijden. En tot overmaat van ramp parkeren ouders die hun kind met de auto naar school brengen pal voor de drukke fietsoversteek over de Marconibaan, die daardoor onoverzichtelijk en nog gevaarlijker wordt. We zijn ontstemd, omdat wederom de veiligheid en het comfort van fietsers in Nieuwegein op de laatste plaats komt. Fietsers en voetgangers zouden toch de eerste prioriteit krijgen in Nieuwegein?‘ aldus Clarion Wegerif, voorzitter van de Fietsersbond in Nieuwegein.
Voor de korte termijn vraagt de Fietsersbond aan de gemeente en politie om streng te handhaven op fout parkeren langs de Marconibaan en op drukke schooltijden de Marconibaan korte tijd af te sluiten voor autoverkeer (‘schoolstraat’). De drukste tijden zijn van 08.00 uur tot 08.15 en in de middag rond 14.00 uur en 14.50 uur.
Wegerif: ‘Ook de school wordt verzocht om werk te maken van een achteringang naar het schoolplein aan de Kelvinbaan, om zo de ingang voor fietsers te scheiden van het haal- en brengverkeer per auto. Aan ouders het verzoek om hun kinderen met de fiets naar school te laten gaan, óók als het regent; die oproep geldt overigens ook voor volwassenen. Hoe meer mensen de fiets pakken, hoe veiliger het wordt. Aan automobilisten wordt gevraagd goed uit te kijken en rekening met elkaar te houden in het verkeer.’
Voor de langere termijn stelt Wegerif dat fietsers en voetgangers op nummer 1 moet in het DNA van Nieuwegeinse ambtenaren en college en op straat tot uiting moet komen. Zo wil de Fietsersbond bijvoorbeeld dat er haast wordt gemaakt met de pilot voor een knip in de Batauweg. Zodat zo snel mogelijk ook andere wijkwegen geknipt kunnen worden.