Met het oog op Koninginnedag een zo oranje mogelijke frisse, fruitsla. Heerlijk als toetje, als fris tussendoortje of als koel hapje als je bepakt en bezakt moe thuis bent gekomen van de Koninginnemarkt. En het staat bol van de vitaminen en vezelstoffen.
Voor 4 porties:
2 rode grapefruits
4 sinaasappels
1 blikje mandarijntjes
2 kiwi’s
2 eetlepels honing
½ zakje vanillesuiker Extra: sinaasappelpers; coupes of schaaltjes Halveer de sinaasappels en de grapefruits.
Leg de fruithelften op een bord en snij met een scherp mesje of een speciaal grapefruitlepeltje de partjes uit de helften.
Vang het sap op het bord op.
Doe de fruitpartjes en het sap in een schaal.
Pers daarna de schillen goed uit en doe dit sap ook in de schaal.
Laat de mandarijn uitlekken in een zeef en vang het vocht op.
Schil de kiwi’s en snij ze in stukjes.
Doe de mandarijntjes en de kiwi, samen met de honing en het vanillesuiker bij de rest van het fruit en schep voorzichtig door.
Proef even of er nog wat honing of suiker bij moet.
Je kunt ook het opgevangen sap van de mandarijntjes er nog door doen als je dat wilt, hiermee zoet je het fruit ook een beetje.
Laat minimaal 1 uur koud worden in de koelkast.
Schep de fruitsla in leuke schaaltjes.
Eet het zo of met een toefje slagroom, wat (oranje)vla of een bolletje ijs.Nagerecht of fris tussendoortje
Tijd: ca. 20 minuten + minimaal 1 uur in de koelkast
Bron: eigen recept. Tip
Je kunt natuurlijk alle mogelijke andere fruitsoorten toevoegen, zoals aardbeien, kersen, appelstukjes, plakjes banaan en stukjes ananas. Afhankelijk van het seizoen krijg je dan niet een oranje fruitsla, maar een rode, groene, paarse of multi-colour.
Fruit over? Geef het in een bakje mee naar school of werk. Gezond tussendoortje. Weetje
Citrusvruchten worden al duizenden jaren gekweekt. In Chinese kronieken wordt gesproken over de teelt van dit geslacht vanaf 2200 voor Chr. Als gevolg hiervan bestaan er inmiddels duizenden cultivars. Ze groeien alleen in warmere landen, grofweg gezegd tussen 40º aan beide zijden van de Evenaar. Citrusvruchten bevatten veel vitamine C, suikers en organische zuren. De schillen bevatten veelal ontvlambare etherische oliën. Dit recept printen? Klik op het icoon hieronder.
Vragen en/of reacties ? Klik op de rode emailbutton.
Eerdere recepten in het Archief , het pannetje hiernaast.