Opnieuw 30 jaar cel tegen Nieuwegeiner geëist voor leiden van drugsbende en betrokkenheid bij liquidatie

Het Openbaar Ministerie eist in hoger beroep in totaal 30 jaar gevangenisstraf voor drugsverdachte Marcel D. uit Nieuwegein (de bijnaam van D. is kleine Napoleon). Volgens het OM was hij de leider van een bende die op grote schaal cocaïne smokkelde naar Engeland. Daarnaast zou hij achter de moord en een moordpoging op crimineel Wout Sabee zitten. De 70-jarige Sabee werd op vrijdag 24 juni 2016 om 11.37 uur doodgeschoten voor zijn woning op de Rijksstraatweg in De Meern.

Sabee was een bekende van de politie, en is toendertijd gewaarschuwd dat hij gevaar liep. Het Openbaar Ministerie had hem ook al beveiliging aangeboden, maar daar heeft hij nooit gebruik van gemaakt. In 2014 overleefde hij ternauwerdood een aanslag op zijn leven, waarvoor twee mannen werden opgepakt en veroordeeld. Na de mislukte poging legde Wout Sabee bij de politie zogenaamde kluisverklaringen af die alleen mochten worden gelezen als hij zou komen te overlijden.

De rechtbank in Utrecht veroordeelde de Nieuwegeiner drie jaar geleden tot 16 jaar cel, omdat hij leiding had gegeven aan een criminele organisatie die zich naast drugshandel en wapenbezit, óók bezighield met witwassen en heling. Maar voor zijn betrokkenheid bij de liquidatie van Sabee zagen de Utrechtse rechters onvoldoende bewijs. Het gerechtshof in Arnhem doet over anderhalve maand, op woensdag 13 maart, uitspraak.

Tegenvaller
De uitspraak van de rechtbank was drie jaar geleden een zware tegenvaller voor het OM, dat vond dat er wel degelijk genoeg bewijs was dat Marcel D. schuldig was aan het medeplegen van de moord en een moordpoging. De officieren van justitie eisten daarom destijds 30 jaar cel tegen de Nieuwegeiner.

Omdat D. door Utrechtse rechtbank eerder al voor de drugsverdenkingen werd veroordeeld, splitste de advocaat-generaal (de officier van justitie bij een hoger beroep) de zaken op tijdens de behandeling van het hoger beroep bij het gerechtshof in Arnhem. Hij eist nu 16 jaar voor de drugszaken en 14 jaar cel voor de liquidatieverdenkingen.

Marcel D. ontkent elke betrokkenheid en zegt dat hij Sabee nooit heeft ontmoet. De verdediging heeft flinke kritiek op de bewijsstukken die het OM heeft ingebracht. die bestaan voor een belangrijk deel uit kluisverklaringen die het slachtoffer na de mislukte eerste aanslag op zijn leven heeft afgelegd. Die verklaringen zouden op meerdere manier uitgelegd kunnen worden.

Medeverdachten
Ook drie medeverdachten van B. gingen tegen hun vonnis in hoger beroep. Twee van hen kregen destijds celstraffen van 8 jaar opgelegd Een derde verdachte moest 8 jaar de gevangenis in.
Het OM eist nu lagere straffen tegen het drietal: twee keer 5 jaar en een keer 5 jaar min een maand. Ook de rechterhand van Marcel D. tekende hoger beroep aan, nadat hij tot 14 jaar cel was veroordeeld. Maar zijn advocaat liet deze week weten dat hij er geen belang meer in zag.

Met dank aan onze samenwerkingspartner RTV Utrecht

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren