Opening expositie: ‘IJS op de LEK’

Afgelopen zondag was nog een echte winterdag, maar wel de laatste van een aantal dagen dat er kon worden geschaatst op de Nieuwegeinse singels en ijsbanen. Het was ook de dag dat in Museum Warsenhoeck de nieuwe expositie onder de titel ‘IJS op de LEK’ werd geopend. Het ijs op de sloten in het Natuurkwartier was lang niet zo dik als de ijsschotsen die binnen op de foto’s uit de uiterst strenge winter van 1929 te zien zijn. En ook zeker kon er nu geen auto over het ijs rijden van Vianen naar Vreeswijk.

De expositie ‘IJS op de LEK’ brengt in de eerste plaats een aantal strenge winters in beeld, maar laat ook de ijspret van het schaatsen, van sleetje rijden, van de ouderwetse arrenslee zien. Tegelijk maken de bruiklenen over het weer en het klimaat, van het KNMI in De Bilt, duidelijk dat het de vraag is of er nog wel zulke strenge winters als die van 1963 zullen komen. Neem als bezoeker vooral de tijd om het winterverhaal van dat jaar in knipsels te volgen.

Voor de expositie is een filminterview gemaakt met drie Vreeswijkse schippers die in 1963 ruim tweeënhalve maand in het ijs hebben moeten overwinteren. Verhalen van onze oudere Nieuwegeiners waarvan we er eigenlijk te weinig hebben en te weinig kennen. De Historische Kring Nieuwegein vindt her erg belangrijk dat we zulke verhalen bewaren, leren kennen en blijven vertellen. Daarom kunnen alle Nieuwegeiners aan deze expositie hun eigen verhalen toevoegen, verhalen over waar ze hun kinderen hebben leren schaatsen, verhalen over schaatstochten over de uiterwaarden, verhalen over ingevroren zijn met het schip, over ijsbrekers en varen achter die ijsbrekers in konvooi. De armoe die dan mensen overkomt wordt verteld in een vitrine met citaten uit het boek “De barre winter van ‘90” van Herman de Man. Die vormen een groot contrast met het zwierige schaatsgedicht van Clara Eggink, dat elders in de tentoonstelling te lezen is.

De verbeelding van winterse situaties is ook te zien op de kunstzolder in Warsenhoeck. Schilderijen en foto’s van levende Nieuwegeiners brengen de winter heel divers in beeld, aquarellen van de in 2010 overleden Vreeswijker Leo van Mierlo vooral het schaatsen. Een gravure en een (digitale kopie) van een schilderij laten het herstel zien van de dijk bij Tull en ’t Waal die in 1624 door kruiend ijs was doorgebroken, een ramp voor de hele provincie.

Een bezoek meer dan waard deze winter. Geopend tot 16 april 2023 op woensdag, zaterdag en zondag.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk