Opening Buurtcentrum Feniks

Vrijdagavond is ook onze fractie uitgenodigd bij de feestelijke opening van Buurtcentrum Feniks. Buurtcentrum Feniks is voor outsiders een samengaan van buurthuis de Bongerd gelegen in Batau-Zuid en buurthuis ’t Klokhuis wat gevestigd was in het door brand verwoeste wijkcentrum de Baten in Batau-Noord. Buurtcentrum Feniks is met recht uit de as herrezen. Wat is het mooi geworden!

Buiten lag zowaar een rode loper en er was een haag van lintverlichting voor de genodigden gemaakt. Direct na binnenkomst, kom je een grote ruimte, waar voorheen de hal en garderobe was. In de nieuwe grote ruimte hebben ze een enorme bar geplaatst.

Alle genodigden werden ontvangen in de naastgelegen grote zaal, waar een ieder werd voorzien van een kopje koffie. Om 20.15 uur nam Kees Jonker het woord en verwelkomde wethouder Carla Breuer en ook de (nieuwe) wijkwethouder Evert van Linge werd voorgesteld. Bij ons rezen enkele vraagtekens: Corry van Rooyen is toch de nieuwe wijkwethouder van Batau-Noord? Waarom is zij er niet? Of is er iets veranderd m.b.t. de verdeling?

Daarna kreeg Carla Breuer het woord. De openingshandeling was een fakkel, die moest worden aangestoken. Deze werd doorgegeven aan het echtpaar, dat de nieuwe buurtcentrumnaam heeft bedacht. Daarna werd de fakkel doorgegeven aan de oudste vrijwilliger, vervolgens aan de voorzitter van het Feniksteam, vervolgens aan een nog jongere generatie en ten slotte aan de jongste vrijwilliger. Deze laatste bracht de fakkel naar de buitenplaats, zodat de vlam buiten verder kon branden als lichtbaken.

Andere sprekers waren de directeur van de SWN, die memoreerde aan de vele malen, dat hij van papier een speech heeft afgelezen o.a. bij de inspraakavonden van “Nieuwegein Kiest”. De speech van vanavond kwam echter recht uit het hart en het hoofd, omdat het een schitterend feestmoment is. Hij is trots, dat zo’n gebouw een buurtcentrum kan zijn van de SWN.

De volgende spreker was de voorzitter van de projektraad. Deze benadrukte, hoe belangrijk het vast kunnen houden van de vrijwilligers is. Als laatste in de rij heeft de buurtwerkster Lamie Henrotte een groot aantal vrijwilligers onder de aandacht gebracht, omdat ze gedurende vele uren met allerlei hand- en spandiensten zo iets moois voor elkaar hebben gekregen.

Allereerst bekeken wij tijdens een rondleiding de nieuwe indeling van het buurtcentrum en kwamen daarbij in een ruimte gelegen aan de zijkant van het gebouw. In deze ruimte zijn een aantal blauwe lampen aan de muur geplaatst. Wij hebben het vermoeden, dat hier het servicepunt bloedprikken komt. De ruimte ernaast is ingericht voor de wekelijkse kledingbeurs. Allemaal kasten, die afgesloten kunnen worden, geven een ordelijk gezicht aan deze ruimte. Lopen we terug de gang in, dan komen we weer in de ontvangstruimte, waar het een drukte van belang is.

Daar raakte een van ons aan de praat met iemand, die wekelijks meedraait bij de kledingbeurs en zegt erg content te zijn met de nieuwe ruimte. Voorheen vond de kledingbeurs altijd plaats in buurthuis de Bongerd en daar moest altijd alles in dozen en zakken opgeruimd worden. Nu is alles systematisch opgeruimd in de kasten. Verder vertelde zij, dat het veel voldoening geeft om mee te draaien met de kledingbeurs en dat er enorm veel belangstelling voor is.

Een andere vrijwilliger (op leeftijd) organiseert elke week de peuter-inloop en vindt dit heerlijk om te doen, al is ze dan op leeftijd: het geeft haar enorm veel voldoening om met de kleine kindertjes bezig te zijn. Een ander tweetal vrijwilligers houdt elke week een knutsel en creatieve middag voor de basisschoolkinderen.

Verder ontmoeten we twee vrijwilligers, die het kookcafé een keer per maand organiseren. Hierbij koken de deelnemers het menu met elkaar en eten ze het gezamenlijk op. Een geweldig initiatief van deze vrijwilligers om aan het einde van de middag tegen etenstijd een aantal inwoners een gezellige middag en avond te bezorgen. De deelnemers kijken er altijd enorm naar uit.

Dan komt het dweilorkest de Batenbouwers binnen. De Batenbouwers is een dweilorkest van 18 leden. Als er ineens zo’n club van 18 leden binnenkomt, is het gelijk goed vol in buurtcentrum Feniks. Het barst bijna uit zijn voegen met gezellige muziek. Ook een club van vrijwilligers die een band met elkaar hebben door het muziek maken. Mannen die het muziek spelen hebben geleerd op de muziekschool ‘”de Kom” en nu een bepaalde periode van het jaar bij elkaar komen. Gebrek aan nieuwe orkestleden hebben ze niet. Afgelopen periode hebben 3 leden vanwege verplichtingen elders afscheid genomen, maar 3 nieuwe leden hebben zich al weer aangemeld en draaien na vanavond voor het eerst mee. Zo’n orkest moet Nieuwegein toch koesteren. Menig harmonie wordt met opheffen bedreigd vanwege gebrek aan leden, maar de Batenbouwers niet.

Even later komen we weer een andere vrijwilliger tegen, die alle lekkere hapjes voor vanavond heeft verzorgd. Deze zijn van hoogstaande culinaire kwaliteit.

En dan de vrijwilligers die de schalen rondbrengen en de glazen vullen voor de genodigden. Een groot aantal van de vertegenwoordigers van de wijknetwerken van Batau-Zuid en Batau-Noord waren ook aanwezig.

Beroepsmatig waren er onder de genodigde diverse buurtwerkers van de andere buurtcentra, de regio-manager, de voormalige wijkbeheerder en de wijkagent. Dat zelfs deze personen op vrijdagavond tijd vrijmaken om aanwezig te zijn is een waardering waard.

Wie schitterden bij de opening door afwezigheid: de raads- en/of commissieleden van diverse fractie’s, zoals CDA, Groen Links, Stadpartij PGN, ONS en de PvdA.

Als er een uitgelezen mogelijkheid was om eens te ervaren hoe gemotiveerd vrijwilligers zijn en wat vrijwilligers allemaal doen dan was dat wel afgelopen vrijdagavond! Als dit allemaal door beroepskrachten had moeten gebeuren, had de hele operatie een vermogen gekost.

Het ziet er naar uit, dat er een belangrijke inschattingsfout gemaakt wordt in “Nieuwegein Kiest”. In deze bezuinigingsoperatie kiest men voor kwantiteit en niet voor kwaliteit. De vrijwilligers bieden kwaliteit voor een betere leefomgeving. Het zijn de kleine dingen die het doen is een heel oud gezegde en dat geldt nog steeds.

Hoe moet dit verder na de bezuinigingsoperatie “Nieuwegein Kiest”? Deze vraag baart ons ernstig zorgen!!!

Wij zijn van mening, dat de vrijwilligers van Nieuwegein de smeerolie van deze gemeente zijn!!!! Zonder smeerolie loopt de machine vast.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk