Open Monumentenweekend met thema: Op reis

Tijdens Open Monumentenweekend op 12, 13 en 14 september a.s. pakt Museumwerf Vreeswijk flink uit. Met het thema ‘Op Reis’ is dat niet verwonderlijk. Reizen heeft betrekking op varend en drijvend erfgoed. En juist dit erfgoed is namelijk kind aan huis bij de Museumwerf. Daarom is tijdens het Open Monumentenweekend een heel programma opgesteld.

Zo is er op vrijdag 12 september de Erfgoedconferentie ‘Behouden Vaart.’ Het varend erfgoed komt er bekaaid van af in de nieuwe erfgoedwet die dit najaar door de Tweede Kamer wordt behandeld. De FIM (Federatie Instandhouding Monumenten), het FONV (Federatie Oud Nederlandse Vaartuigen), de MCN (Mobiele Collectie Nederland) willen dit veranderen en het mobiel erfgoed de plek geven die het verdient. Daarom organiseert Museumwerf Vreeswijk, samen met deze organisaties, op 12 september van 14.00-17.30 uur een symposium over dit onderwerp.

Zaterdagavond 13 september is er een lezing over het woon- en atelierschip ‘De Zwerver.’ Het oudste woon-/atelierschip De Zwerver, uit 1900, zal de Museumwerf in het najaar verlaten. De Zwerver vertrekt naar een overdekte werf voor een complete restauratie. Omdat de Museumwerf dit niet ongemerkt voorbij wil laten gaan en er nieuws is over de toekomst van het atelierschip, wordt er een lezing georganiseerd. Gedurende het Monumentenweekend is het schip opengesteld voor publiek. Daarna blijft zij tot haar vertrek, nog elke derde zondag in de maand te bezichtigen. De lezing begint om 19.00 uur.

Zaterdag 13 en zondag 14 september: Binnenkijken bij de schepen van de historische haven van Vreeswijk. Heeft u altijd al eens binnen willen kijken bij de schepen in historische haven van Vreeswijk? Dan is dit uw kans! Tijdens het Open Monumentenweekend liggen de voormalige vrachtschepen voor deze gelegenheid aan de kade bij de Museumwerf. Een gids leidt u hier langs. Bij een aantal van deze schepen wordt u binnen uitgenodigd. Naast de vaste schepen in deze haven kunt u (onder voorbehoud) de bijzondere, oude rivierklipper ´t Vertrouwen uit 1889 bezichtigen. Dit schip is waarschijnlijk de enige in Nederland met de originele, houten roef met interieur. Ze ligt bij de Museumwerf voor restauratie van het vlak (zie deze website). Verder zijn er rondleidingen over de werf, ambachten te bewonderen. Het Theehuys met terras is tijdens het Monumentenweekend geopend.

De Museumwerf is tijdens het Open Monumentenweekend geopend tussen 10.00 en 17.00 uur en gratis toegankelijk. De toegang tot het symposium is eveneens gratis. De toegang tot de lezing bedraagt € 4,– pp. Graag tijdig aanmelden voor de lezing en voor het symposium via: info@museumwerf.nl of via 030-6579581 of 030-6018770 (kantooruren).

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk