Open Monumentendag: ‘Mijn monument is jouw monument’

In het tweede weekeinde van september openen in Nederland traditiegetrouw duizenden monumenten gratis hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Monumentendag. Ook in Nieuwegein doen op zaterdag 11 september weer diverse organisaties mee. De deelnemende monumenten zijn te herkennen aan de Open Monumentendagvlag.

Het landelijke thema van de 35e editie op zaterdag 11 en 12 september is: ‘Mijn monument is jouw monument.’ De organisatie hoopt, gezien de huidige ontwikkelingen, dat deze Monumentendag met zo weinig mogelijk beperkingen door kan gaan. Een aantal basisregels, zoals de 1,5 meter, zal nog steeds in acht worden genomen, maar de meeste monumenten zijn verder zonder extra maatregelen toegankelijk.

In Nieuwegein is op zaterdag 11 september geopend de Sint Nicolaaskerk aan de Utrechtsestraatweg 8A, Kasteel Rijnhuizen aan Rond Het Fort 22, Museum Warsenhoeck aan de Geinoord 11 en de Dorpskerk aan de Dorpsstraat 53 voor publiek geopend.

Rondleidingen in Kasteel Rijnhuizen
Op zaterdag 11 september van 10.00 tot 17.00 uur zijn er rondleidingen over het landgoed en door de prachtige kasteeltuin, er zijn activiteiten voor kinderen en het kasteel is te bezichtigen. Ook is het mogelijk om een drankje en/of hapje te bestellen en te nuttigen op het terras bij het Koetshuis.

De toegang tot het kasteel is die dag via het toegangshek aan Rond Het Fort (tegenover Tennisvereniging Rijnhuyse).

Dorpskerk
Wie nu de Dorpskerk aan de Dorpsstraat in Vreeswijk bezoekt, komt wel het oudste kerkgebouw van Nieuwegein binnen, maar niet de eerste kerk van Vreeswijk. De beschrijving van de lotgevallen van de Dorpskerk van Vreeswijk is met recht te typeren als een bewogen geschiedenis. Tweemaal is de kerk door oorlogsgeweld verwoest en verbrand. In 1585 door de Spanjaarden. De nieuw gebouwde kerk die in 1641 het vernielde gebouw verving, werd al in 1672 verwoest en verbrand nu door de Fransen. Je staat er meestal niet bij stil, hoe vaak een gemeente van Christus door zwaar weer vaart.

Waarschijnlijk heeft de eerste ons bekende kerk van Vreeswijk omstreeks 1217 gestaan in het Wierse gebied. Later (in 1426) wordt melding gemaakt van een kerk in Vreeswijk die moet hebben gestaan op de huidige Hervormde Begraafplaats in Nieuwegein–Zuid. Deze tweede middeleeuwse kerk werd in 1585 door plunderende Spanjaarden verbrand.

Het orgel is in 1906 gebouwd door de firma L. van Dam & Zonen te Leeuwarden. In 1977 wordt het gerestaureerd door de firma J.L. van den Heuvel te Dordrecht. Bij die gelegenheid wordt ook de dispositie gewijzigd en uitgebreid.

Zaterdag 11 september 2021 zal er tijdens de Open Monumentendag uitleg, een demonstratie en bespeling van het orgel plaatsvinden.

Expositie in Museum Warsenhoek
Museum Warsenhoeck is gehuisvest in een monumentale boerderij, een rijksmonument. Het oudste deel van de boerderij stamt uit de 16de eeuw. Tijdens de restauratie eind jaren tachtig is het historisch karakter goed bewaard gebleven. Tijdens uw bezoek kunt dat zelf ervaren en krijgt u meer uitleg.

Tevens kunt u ook de exposities in het museum bezoeken. Naast de permanente tentoonstelling over de geschiedenis van ’t Geyn, Jutphaas en Vreeswijk zijn dat nu een fototentoonstelling over Monumenten in Jutphaas en Vreeswijk, de expositie van Buurtwinkel tot Winkelcentrum, de expositie Rafelranden van Dolf Schifferstein en tot slot werken van 11 kunstenaars die deelnamen aan de competitie 50 jaar Nieuwegein.

De Sint-Nicolaaskerk
De Sint-Nicolaaskerk is een rooms-katholieke parochiekerk in Jutphaas. De kerk is gewijd aan de heilige Nicolaas van Myra. Het kerkgebouw aan de Utrechtsestraatweg werd in 1875 ingewijd door aartsbischop Andreas Schaepman. Het verving een ouder kerkgebouw aan het Overeind. Het gebouw en de geloofsgemeenschap maken samen met acht omliggende kerken deel uit van de Parochie van de Heilige Drie-eenheid.

Op 11 september 2021 zullen er rondleidingen gegeven worden en er is een boekje Refrein van de Toekomst beschikbaar om eventueel zelf rond te kijken in de kerk. Voor kinderen is er een zoekwijzer; zij kunnen diverse objecten zelf gaan zoeken. Orgelmuziek van het Maarschalkerweerdorgel zal klinken.

Om 10.00 uur is de opening met klokluiden. Om 12.00 en 14.00 uur: het klokluiden wordt nog met de hand gedaan op de klokkenzolder en aanwezigen (met name kinderen) mogen meehelpen om aan de touwen te trekken.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk