Op safari door Nieuwegein met ‘Groenfluencer’ Theo Kleijer

Afgelopen donderdag nam Theo Kleijer, directievoerder Openbaar Domein Groen van de gemeente Nieuwegein, de mensen van de pers mee op safari door Nieuwegein. Nieuwegein behoort tot de gemiddeld groenste steden van het land. Dus laat Theo dat graag zien, nu dus ook aan de pers.

Theo doet dat geregeld voor mensen in de wijk om te laten zien hoe zij op een andere manier naar het groen in hun wijk kunnen kijken en welke beheersvormen er gehanteerd worden door de gemeente bij het snoeien en maaien van het openbare groen. Laatst nog in de wijk (Hoog)Zandeveld-Lekboulevard.

Tijdens de wandeling kregen de deelnemers een uniek kijkje achter de schermen bij groene projecten waar buurtbewoners en de gemeente samenwerken aan een duurzamere en groenere stad. Ook liet Theo zien hoe buurtinitiatieven en groenbeheer wordt aangepakt, waaronder het maaibeleid en de proef om de Japanse Duizendknoop te bestrijden aan de Moerashoeve, de plek waar de safari begon. Van daar uit trok de safari naar de Torteltuin, de Kribbemonde en de Grote Rietput waar meer werd verteld over het nieuwe maaibeleid en het algemeen groenbeheer, waarbij is ingegaan op de invloed van het weer.

Torteltuin in Fokkesteeg
In de wijk Fokkesteeg werd een bezoek gebracht aan de Torteltuin, een buurtproject dat al drie jaar succesvol is. En met de herfst in aantocht en de vallende bladeren werd het natuurvriendelijke bladbeheer, “Missie Bladgoud” besproken.

In 2023 heeft de gemeente Nieuwegein samen met aannemer Van Wijk Groen een bijzondere aanpak voor het omgaan met bladeren ontwikkeld. Beide partijen startte in een aantal wijken in Nieuwegein Oost en Zuid met een proef: Missie Bladgoud. Deze missie ziet blad niet als afval, maar als gouden grondstof voor bodemverbetering. ‘De aanpak heeft veel voordelen voor de planten, bomen, dieren en mensen in onze stad’ aldus Theo Kleijer.

‘Bladeren zijn belangrijk en goed voor de natuur. Gevallen bladeren beschermen planten en het bodemleven in de winter tegen kou en in de zomer tegen uitdroging. Het blad is een natuurlijke schuilplaats voor egels en bodeminsecten. Schimmels zorgen voor natuurlijke vertering van de bladeren, waardoor voedingsstoffen in de bodem worden opgenomen. Het verbetert dus de bodem, beschermt planten tegen hitte en kou en beestjes zijn er ook blij mee!’

Een geslaagde safari mogen we concluderen door Nieuwegein. Onze videograaf Jos van Vogelpoel trok ook de stevige schoenen aan en nam deel aan de safari: ‘Natuur in de Stad’ en maakte bovenstaand videoverslag.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk