Menselijke fout oorzaak afgaan luchtalarm

In Nieuwegein is vanmorgen rond 11.04 uur het luchtalarm afgegaan. Volgens de Veiligheidsregio Utrecht ging het om een fout en was er niets aan de hand. Het alarm ging overigens af in de hele regio Utrecht.

“We waren aan het werk aan een luchtalarm, één paal, in Rhenen. En tijdens die werkzaamheden zijn per ongeluk alle palen in de regio afgegaan, waardoor het luchtalarm in de hele regio te horen is geweest”, zegt een woordvoerder van de Veiligheidsregio. Of het een fout in het systeem is, of een menselijk fout, kan ze nog niet zeggen. “We zijn nog aan het uitzoeken waar het precies vandaan komt.”

Op sociale media en de verschillende buurt WhatsApp-groepen regende het al snel berichten van mensen die geschrokken of verbaasd waren over het plotselinge luchtalarm. Veel mensen vroegen zich af wat er aan de hand was. “Het is niet de eerste van de maand en het is niet 12.00 uur”, merkten mensen op. Ook kwamen er veel grapjes binnen over het afgaan van het luchtalarm. Enkele inwoners uit Nieuwegein: ‘Slecht in klok kijken vermoed ik’ en ‘Net terug van vakantie en horloge nog een uurtje te laat?’

Naast grapjes was er ook kritiek op waarom het een paar minuten moest duren voordat de Veiligheidsregio meldde dat er niets aan de hand was. “Allereerst willen we natuurlijk uitzoeken waarom de palen afgegaan zijn en of er niet bijvoorbeeld buiten onze regio iets aan de hand was, dat kan natuurlijk ook altijd”, zegt de woordvoerder van de Veiligheidsregio. Zij benadrukt dat ze pas kunnen zeggen dat er niets aan de hand is, als ook zeker is dat er sprake is van loos alarm.

Update: Oorzaak afgaan alarm inmiddels bekend
Een zogenoemde ‘stille paal’, verstopt onder het systeemplafond in Ouwehands Dierenpark en een verkeerd gezet vinkje. Dat is de reden dat vanmorgen in de hele provincie Utrecht het luchtalarm klonk. Een paar minuten lang was er verwarring en hier en daar ook onrust

In het gebouw van de receptie zit achter een systeemplafond een van de enkele honderden luchtalarmen in onze regio.

Vanmorgen kwam een techneut het alarm testen. “Die heeft vervolgens gevraagd of het alarm vanuit de centrale aangestuurd kon worden en kennelijk is daar wat misgegaan en heeft niet alleen dit belletje het gedaan, maar is het door heel Utrecht te horen geweest. En dat was natuurlijk niet de bedoeling.”

Verkeerd vinkje
Een verkeerd gezet vinkje blijkt de boosdoener, weet Patricia van Tricht van de Veiligheidsregio inmiddels. In de meldkamer had alleen het alarm van Ouwehands aangezet moeten worden, maar per ongeluk werden alle palen aan het loeien gezet. “Een menselijk fout”, zegt Van Tricht.

Wat moet ik doen als de sirene gaat?
Is het niet de eerste maandag van de maand en gaat de sirene? Ga dan naar binnen, sluit deuren en ramen en luister naar de calamiteitenzender (de regionale radiozender). Soms waarschuwt de overheid u via geluidswagens. U vindt ook informatie op internet.

Als de sirene gaat, moet u het volgende doen:

Ga naar binnen

  • Binnen loopt u zo min mogelijk gevaar. Dat geldt voor iedereen.
  • Als u buiten bent, werkt of winkelt, ga zo snel mogelijk ergens naar binnen. Bijvoorbeeld bij een bedrijf, kantoor, winkel of huis.
  • Kinderen die op school zijn, moeten daar blijven. De schoolleiding vangt hen op.
  • Zit u in de auto? Parkeer die dan en ga zo snel mogelijk ergens naar binnen. Kan dit niet, zet dan de auto stil (motor en ventilatie uit) langs de kant van de weg en blijf in de auto.
  • Geef anderen de gelegenheid bij u te schuilen.
  • Ziet u dat anderen de sirene niet opmerken, waarschuw ze dan.

Sluit ramen en deuren

  • Bij een ramp of zwaar ongeval kunnen gevaarlijke stoffen in de lucht komen. U beschermt zich door te schuilen in een woning of gebouw.
  • Sluit ramen, deuren en andere openingen in uw woning. Denk ook aan tussendeuren, roosters, ontluchtingskokers en schuiven.
  • Ga in iedere ruimte na waar buitenlucht naar binnen komt en sluit die openingen af.
  • Zet als dit mogelijk is de mechanische ventilatie uit (de stekker zit vaak in de meterkast) of zet het systeem op de laagste stand.
  • Plak de afvoer van ventilatie en openingen af (met kranten of plastic).

Luister naar de rampenzender

  • Als de sirene gaat, is de regionale radio de officiële rampenzender.
  • Op deze zender meldt de overheid wat er aan de hand is en welk gevaar er is. U krijgt hier instructies en adviezen. Volg die op.
  • In buitengewone omstandigheden, zoals bij een nationale ramp, kan de minister-president zendtijd en faciliteiten vorderen van de publieke omroepen.

One thought on “Menselijke fout oorzaak afgaan luchtalarm

  1. Jerry Windhouwer

    Hoeveel mensen zouden de acties hebben ondernomen die horen bij het afgaan van het luchtalarm op een ongebruikelijk tijdstip??!!
    Volgens mij niemand en heeft zoiets eigenlijk nog wel zin?

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk