Ooh, aah en het went zo snel

Het is even wennen. Geen grote bouwput meer aan de oostzijde van Cityplaza. Het grote plein voor de festiviteiten is gereed, het Stadshuis wordt in november bewoond, de bibliotheek krijgt een nieuwe plek. Nu theater De Kom nog en dan is er allure langs het water. Nieuwegein er is en wordt een prestatie van formaat geleverd. Al het geschrevene over de aanloop naar en bouw van de oostvleugel van Cityplaza is een zeer gedenkwaardige kroniek. Wat zijn er veel woorden over geschreven en gesproken. Ik zal bij de komende verkiezingen alle negatieve insteek van diverse (politieke) partijen beslist niet missen. Natuurlijk zijn er terecht kritische vragen gesteld, maar dat negativisme. Het droop er van af. Het Stadshuis heeft veel geld gekost. Dat is een gegeven. Een aantal keren is aangegeven dat de bouwkosten bijna binnen het beschikbare budget gebleven. Op een project van dergelijke omvang is dit geen geringe prestatie. Nieuwegein heeft niet anders, dan het economisch financieel slechte tij hiervoor in haar voordeel gebruikt en strakke prijsonderhandelingen kunnen voeren. Als inwoners hebben wij hier voordeel bij. Nu nog zien of de vaste lasten van het Stadshuis (aflossing, rente, energie, onderhoud, etc.) veel lager zijn, dan die van het gehuurde pand aan de Marconibaan.

Laten wij de bouwvakkers niet vergeten. Ook zij hebben weer een enorme prestatie neergezet. Niet alleen in werkuren, maar ook het werken in alle weersoorten. Zij zijn eigenlijk de echte winnaars. Zij maken het telkens weer waar. Bij de opening zijn er vele oohs, aahs te horen geweest. Dat zal nog enige tijd voortduren en nadat de gewenning heeft plaatsgevonden, wordt het mooie gewoon. Jammer dat het zo werkt. Wat ook een feit is dat Nieuwegein met deze bouw vele bedrijven overeind heeft kunnen houden in de financiële crisis waaraan vele grote en kleine bedrijven ten gronde zijn gegaan. Menig Nederlandse gemeente heeft ons dit niet nagedaan. Met dit nieuwe stadshart behoren wij echt niet meer op de plek ‘lelijkste stad van Nederland’. Laat de negativisten niet meer alleen oordelen. Onze stad heeft weer een hart en de inwoners moeten dat laten kloppen.

Opmerkelijk is dat er vlak voor de opening en ook nu veel verkeersregelaars aanwezig zijn op de Noordstedeweg. Een hele opluchting. Tijdens de bouw waren er af en toe bouwvakkers die zowel het bouwverkeer als het andere verkeer moesten leiden. Zeker op de momenten dat deze bouwvakkers er niet waren, was het op menig moment levensgevaarlijk en angstaanjagend. Dat er zo weinig is gebeurd, is een prestatie van alle verkeersdeelnemers. Het dagelijks niet opvolgen van de wegenverkeerswet door over doorgetrokken strepen te moeten rijden en als tegenliggend verkeer bijna op het trottoir op moet om 2 naast elkaar rijdende vrachtwagen of ander breed verkeer door te laten is meer dan onwenselijk. Ook de kruising bij de brug over de Doorslag kan nu weer gebruikt worden zoals het bedoeld is. Niet meer aan de verkeerde zijde van de vluchtheuvel rijden om de obstructie van het bouwverkeer te omzeilen. Nieuwegein bij het vervolg van de bouw moet dit beslist beter. Maar ga door met het ‘ooh’ en ‘aah’ gevoel. Voor men het beseft, zijn wij er aan gewend.

Wat ook een punt van verbetering is bij een dergelijk grootse opening, is de keuze van de kleur van de ballonnen. Kies voor ballonnen in de kleuren van het gemeente wapen. Al die rode ballonnen was te veel van het goede en ongepast. Het leek hierdoor meer op feestgedruis van een politieke partij. Nieuwegein. Op naar het vervolmaken van het stadshart en laat zien dat wij aan de westzijde ook een waardig geheel krijgen.

Dit bericht werd geplaatst in Niet gecategoriseerd door . Bookmark de permalink .

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren