Ontwikkelkader Zeepfabriek unaniem vastgesteld door de gemeenteraad

De gemeenteraad stemde donderdag 12 september jl. unaniem in met het ontwikkelkader voor de Zeepfabriek. Het was een agendapunt tijdens deze raadsvergadering. Hiermee is officieel de eerste grote stap gezet naar de herontwikkeling van het terrein van de Zeepfabriek.

De hele gemeenteraad is tevreden met het gepresenteerde ontwikkelkader: er was dus unanieme instemming. Het ontwikkelkader beschrijft hoe het gebied van de Zeepfabriek eruit moet komen te zien. Het gebied van de Zeepfabriek wordt een groene plek die mensen uit Nieuwegein en omgeving met elkaar verbindt. Het wordt een gezonde en leefbare omgeving waar aandacht is voor ontmoeten, beleven en verblijven.

Moties
Er werden ook enkele moties ingediend door verschillende partijen, waarover de gemeenteraad in gesprek ging. Zo was er een motie over ‘kwaliteitshoreca’ op het terrein van de Zeepfabriek. Dit houdt in dat er aandacht moet komen voor een gezond voedselaanbod. Dus geen (of minder) fastfoodketens en thuisbezorgers van eten. Deze motie werd aangenomen. Een andere motie ging over de wens voor een volledige gebiedsontwikkeling op locatie Jutphaas-Zuid (Herenstraat-Kruyderlaan-Van Bentumlocatie). Ook deze motie werd aangenomen. Ten slotte werd er nog een motie ingediend die 10% meer goedkope betaalbare woningen bij woningbouwprojecten wilde regelen. Deze motie werd verworpen; er stemden te weinig gemeenteraden vóór de motie.

Het afgelopen jaar hebben meerdere drukbezochte bewonersavonden plaatsgevonden in de Zeepfabriek. Bewoners uit de omgeving konden hier meepraten over de ontwikkelingsplannen. Nieuwegeiners konden ook meepraten via online meedenk-formulieren. De inspiratiegroep heeft ook met de gemeente meegepraat over specifieke vraagstukken. En scholieren hebben via diverse schoolopdrachten meegedacht en ideeën gedeeld en gepresenteerd.

De volgende stap
Nu de gemeenteraad het ontwikkelkader Zeepfabriek heeft vastgesteld is er dus duidelijkheid over hoe het terrein van de Zeepfabriek ingevuld moet worden. De volgende stap is dat een of meerdere projectontwikkelaars het ontwikkelkader gaan uitwerken tot een concreet plan. Ook hier worden mensen die willen meedenken bij betrokken. Wanneer er weer een vervolg is, is nog niet bekend. Een herontwikkeling van een bedrijventerrein neemt veel tijd in beslag, dus ook duurt het nog erg lang voor er daadwerkelijk iets wordt gebouwd.

Over het terrein
De bedrijven Henkel en Ecolab liggen in het centrum van Nieuwegein. Begin 2023 is duidelijk geworden dat zij hun bedrijf willen verhuizen. Het betekent dat de grond van de bedrijven vrij komt.

Samen liggen de bedrijven op een terrein van bijna 7 hectare. Daar moet nu een nieuwe bestemming voor komen. Er staan veel karakteristieke panden, zoals de oude zeepfabriek. Nieuwegein heeft nu een unieke kans om een nieuwe invulling van dit gebied, dat ligt in het centrum van de stad, te bedenken.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren