Online- of inloopbijeenkomst over Nedereindse Park

Op maandag 17 april vindt er een online- of inloopbijeenkomst over het Nedereindse Park plaats. Het Nedereindse Park is een groen recreatiegebied op de grens van Utrecht, Nieuwegein en IJsselstein. In dit gebied rond de Nedereindse Plas recreëren veel mensen. Ze ontspannen, fietsen, wandelen of sporten er bijvoorbeeld in hun vrije tijd. Het gebied dat vroeger tot Nieuwegein behoorde, is nu eigendom van Utrecht. Utrecht wil dat de bezoekers van dit gebied nog beter kunnen genieten. Ook wil zij kijken hoe er zonnepanelen kunnen komen op de Oostplas.

Meer over het gebied
De Nedereindse Plas is een gebied van 92 hectare groot. Dat zijn bijna 200 voetbalvelden. Er liggen twee diepe plassen in: de Oostplas en de Westplas. De plassen zijn ontstaan door het afgraven van zand. Met het zand is de snelweg A2 aangelegd. En er zijn in Nieuwegein huizen mee gebouwd. Vroeger is er veel afval in het water gestort. Naast de plassen liggen er twee heuvels.

Hebt u ideeën en wilt u meedenken?
Wilt u weten wie er meewerken aan dit project en hoe het proces verder gaat? Volg dan de online bijeenkomst op maandag 17 april of kom naar de inloopbijeenkomst op donderdag 20 april. Aanmelden kan hier. De gemeente Utrecht: ‘We willen graag uw advies over sporten, spelen en bewegen voor de toekomst van het Nedereindse Park en de zonne-eilanden in de plas. Dit in combinatie met mooie natuur en een goede bereikbaarheid. Zo kunt u nog lang van het gebied genieten. Ook maken we zo het park nog aantrekkelijker voor bewoners van Nieuwegein, IJsselstein en Utrecht.’

Wat gaat er gebeuren
Er zal gestart worden met het repareren van paden, bankjes en routeborden. Ook zullen de mogelijkheden voor recreatie worden uitgebreid en wordt nieuwe natuur aangelegd. De resultaten van een eerdere vragenlijst en gesprekken hierover zullen hierin meegenomen worden. Ook zal er in aparte gesprekken met bewoners, ondernemers en verenigingen over hun wensen en ideeën gesproken worden.

Wat met de grondhopen
Er zal een nazorg- en beheerplan worden gemaakt voor de sanering die eerder is gedaan. Tevens wordt bekeken wat er met de grondhopen (depots) op het terrein zal gebeuren. Deze zijn voor een deel al overgroeid met groen. Onderzocht zal worden of de grond daar kan blijven liggen. Misschien kan de grond ergens anders voor worden gebruikt. Ook zal een nieuwe plek worden gezocht voor het gebouw van de waterzuivering. Die staat nu nog in een loods op het terrein naast het park.

Plan voor zonnepanelen op de oostelijke plas
Zwemmen of varen is verboden in de plas van het Nedereindse Park. De oevers zijn te steil, het water is niet schoon genoeg als zwemwater en er komen scherpe voorwerpen in voor. Dat komt doordat er vroeger bouwafval in het water terecht is gekomen. De plas is groot. Daardoor is hij wel geschikt om schone energie op te wekken. Daarom wil Utrecht op het oostelijke deel van de plas zonne-eilanden leggen. ‘Dat willen we op een mooie manier doen. Dat kan bijvoorbeeld door de panelen op groene eilanden te leggen. We bespreken nog met de omgeving hoe en waar we dat precies gaan doen’ aldus de gemeente.

Samenwerken met anderen
Bij het verbeteren van het Nedereindse Park zal worden samengewerkt met de omringende gemeenten IJsselstein en Nieuwegein, recreatieschap De Stichtse Groenlanden, Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden en de provincie Utrecht. Ook zullen er afspraken worden gemaakt over het beheer en onderhoud van het gebied.

Online bijeenkomst

• Datum: maandag 17 april
• Tijd: van 19.30 tot 21.00 uur • Locatie: online via Teams

Inloopbijeenkomst

• Datum: donderdag 20 april
• Tijd: tussen 17.00 en 21.00 uur; u kiest een tijdsblok van een uur
• Locatie: Het Zendstation (Biezendijk 3, Lopikerkapel)

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren