Onderzoek naar verdachten in moordzaak spyshopmedewerker afgerond

Het Openbaar Ministerie is klaar met het onderzoek naar twee mannen die worden verdacht van betrokkenheid bij de moord vier jaar geleden op een medewerker van een Nieuwegeinse spyshop, een bedrijf dat in beveiligingsproducten en volg- en afluisterapparatuur handelt. De zaak kan begin volgend jaar inhoudelijk worden behandeld.

Ronald Bakker werd op 9 september 2015 in zijn auto doodgeschoten voor zijn woning in Huizen. De moord zou een wraakactie zijn van de groep rond de voorvluchtige crimineel Ridouan Taghi uit Vianen. De 30-jarige Nieuwegeiner Mourad B. en de 31-jarige Ali M. uit Tiel zouden hebben meegewerkt aan de voorbereiding van de liquidatie.

VERRADEN EN GENAAID
Bakker zou met de politie hebben gepraat over volgapparatuur die aan de criminele groep zou zijn geleverd. Daardoor zou een wapenopslagplaats in Nieuwegein zijn ontdekt en kreeg de politie belangrijke informatie over betrokkenheid bij huurmoorden in handen. Onlangs is een verdachte opgepakt die destijds een aanslag met een raketwerper op het pand van de spyshop zou hebben voorbereid, maar dat ging uiteindelijk niet door.

Mourad B. en Ali M. werden eerder al tot drie jaar gevangenisstraf veroordeeld voor betrokkenheid bij bovenstaande groep, in de zogenoemde 26Koper-zaak. Volgens het OM hebben ze de moord op Ronald Bakker voorbereid door hem te volgen en te observeren bij zijn bedrijf in Nieuwegein en zijn woning in Huizen. Ze brachten zijn gangen in kaart en gaven zijn signalement volgens het OM door aan de schutters.

Ook Ali M. zou inlichtingen over Bakker hebben verzameld en hem hebben aangewezen als de Spy Shop-medewerker die spullen aan de anderen had geleverd en hen zou hebben ‘genaaid’ en verraden bij de politie. M. stond vandaag in deze zaak voor het eerst voor de rechter.

ONTKENNING
Beide verdachten ontkennen dat ze iets met de moord op Ronald Bakker te maken hebben gehad. Justitie zegt veel bewijs te hebben in de vorm van ontsleutelde PGP-berichten die afkomstig zijn uit het grote Marengo-onderzoek naar de liquidaties die in opdracht van Ridouan Taghi zouden zijn gepleegd.

De verdachten willen deze berichten die zij met speciale telefoons verzonden zouden hebben graag met hun advocaat inzien, maar daar verzet het OM zich tegen. Het zou het onderzoek naar de grotere Marengo-zaak kunnen schaden. De rechter neemt hier binnenkort een beslissing over. Er wordt dan gelijk een datum voor de inhoudelijke behandeling van deze zaak gepland, ergens tussen februari en mei volgend jaar.

Een PGP-toestel van Mourad B. werd in de tijd van het 26Koper-onderzoek in beslag genomen en zou ook nog waardevolle informatie kunnen bevatten. Maar volgens de officier van justitie is het specialisten van het NFI nog altijd niet gelukt om het beveiligde toestel te kraken.

MARENGO
In het steeds maar uitdijende Marengo-onderzoek zijn inmiddels 17 verdachten. Op 12 en 13 december is er weer een tussenzitting in deze zaak in de extra beveiligde rechtbank Schiphol. Na de moord op Derk Wiersum, de advocaat van kroongetuige Nabil B., is de beveiliging rond deze zaak nog verder aangescherpt.

Bron: Onze samenwerkingspartner RTV Utrecht

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk