Onderzoek naar Nederlandse bodem doet Nieuwegein aan

Binnenkort onderzoekt een organisatie in opdracht van de Rijksoverheid de Nieuwegeinse bodem. Dankzij dit project kan nauwkeuriger ingeschat worden waar mogelijkheden voor het gebruik van aardwarmte liggen. De aardlagen worden in kaart gebracht door trillingen de bodem in te sturen. Dit gebeurt in het noordelijkste deel van Galecop.

Dit project, dat “SCAN” heet, is een ander project dan de proefboring naar aardwarmte waar de afgelopen maanden in Nieuwegein veel over gesproken is. Die proefboring kan pas plaatsvinden als er met belanghebbenden gesproken is en het college erover heeft besloten.

Het is toeval dat de planning van SCAN samenvalt met de gesprekken over de proefboring naar aardwarmte in Nieuwegein. SCAN wordt gefinancierd door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de Europese Unie en wordt uitgevoerd door EBN en TNO. Dit onderzoek vindt plaats in heel Nederland. Het werk is tijdelijk en is binnen enkele weken afgerond.

Seismisch onderzoek
Het onderzoek dat SCAN doet heet seismisch onderzoek. Hiermee worden aard- lagen onderzocht. Tijdens het onderzoek worden geluidsgolven de ondergrond in gestuurd. Hiermee wordt de dikte en de ligging van verschillende aardlagen in beeld gebracht. Het kan zijn dat er in de directe omgeving een doffe plof te horen is en lichte trillingen gevoeld worden.

De onderzoeken van SCAN worden gedaan langs lijnen die dwars door Nederland lopen. Vooraf aan het onderzoek meten landmeters deze lijn in. De lijn waarop Nieuwegein ligt, loopt van Leusden/Woudenberg via Houten en Nieuwegein naar Oudewater.

Aardwarmte
Bij het gebruik van aardwarmte wordt warm water (zo’n 70 graden) uit een diepe laag in de aarde gehaald (enkele kilometers diep). Dat water is opgewarmd door de gloeiendhete aardkern. Het warme water wordt gebruikt voor het warmtenet. Als het water zo ver is afgekoeld dat het geen huizen meer kan verwarmen wordt het weer teruggepompt naar de aardlaag waar het vandaan kwam. Daar kan het dan weer opwarmen. Aardwarmte wordt in Nederland tot nog toe vooral gebruikt om kassen te verwarmen. Het wordt wel gezien als één van de oplossingen om van het gas af te kunnen en energieneutraal te worden. Omdat Nieuwegein al een warmtenet heeft, onderzoekt de gemeente of dit voor onze stad ook een optie is.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren